Quantcast

Xi Jinpingas: ES ir Kinija nepaisant abipusių įtarimų juda pirmyn

  • Teksto dydis:

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) antradienį pareiškė, kad jo šalis ir Europa „kartu juda pirmyn“, tačiau abi prekybos milžinės turi įveikti abipusius „įtarimus“.

„Žinoma, esama požiūrių skirtumų ir konkurencijos, tačiau tai yra teigiama konkurencija“, – sakė Paryžiuje viešintis Xi Jinpingas per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos, Vokietijos ir Europos Komisijos vadovais.

„Drauge judame pirmyn. Neturėtume leisti, kad įtarimai skatintų mus nuolat gręžiotis atgal“, – pažymėjo jis. 

Xi Jinpingas kalbėjo trečią savo vizito Prancūzijoje dieną. Šis vizitas vyksta stiprėjant nerimui dėl didžiulių Pekino investicijų Europoje, kurioms kelią atvėrė virtinė su atskiromis šalimis pasirašytų susitarimų.   

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) per bendrą spaudos konferenciją paragino Xi Jinpingą „gerbti Europos Sąjungos vienybę“ ir pasisakė už „pavyzdinius santykius“ tarp Europos ir Kinijos.  

„Mes nesame naivūs, bet gerbiame Kiniją“, – sakė E. Macronas ir pridūrė, jog ES lyderiai, „supranta, tikisi, kad mūsų didieji partneriai gerbs Europos Sąjungos vienybę ir jos puoselėjamas bei visame pasaulyje skatinamas vertybes“. 

Tiek E. Macronas, tiek Vokietijos kanclerė Angela Merkel bei Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pavadino Kiniją „varžove“.

A. Merkel ir J.-C. Junckeris taip pat paragino Azijos milžinę užtikrinti Europos Sąjungai tokią pat prieigą prie savo rinkos, kokią Bendrija yra suteikusi kinų įmonėms. 

Vokietijos kanclerė, kalbėdama apie naują Pekino iniciatyvą „Viena juosta, vienas kelias“ (BRI), numatančią uostų, tiltų ir elektrinių tinklu sujungti Kiniją su Afrika, Europa ir kitais regionais, pabrėžė: „Mes, europiečiai, taip pat  norėtume tam tikro vaidmens“.

Naujasis „Šilko kelio“ projektas yra vienas svarbiausių Xi Jinpingo administracijos politikos prioritetų. Tačiau jis kelia didžiulį susirūpinimą Bendrijai, nerimaujančiai dėl stiprėjančio Kinijos vaidmens pasaulyje.   

„Iš abiejų pusių reikalingas šioks toks abipusiškumas. Nematome jo“, – kalbėjo A. Merkel. 

Europos Komisijos vadovas savo ruožtu sakė, kad Kinijos pavadinimas „varžove“ yra komplimentas šiai šaliai.

Kalbėdamas prieš balandžio 9 dieną Briuselyje numatytą ES ir Kinijos viršūnių susitikimą, J.-C. Junckeris taip pat pasisakė už „labiau subalansuotus santykius“. 

„Europos įmonės turi pamatyti Kinijoje atvirumą“, kuris Senajame žemyne garantuojamas kinų kompanijoms, kalbėjo jis.  


Šiame straipsnyje: KinijaES lyderiairyšiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių