Quantcast

Kinijos laikraštis: Sindziange islamistai siekia uždrausti televiziją ir dainas

  • Teksto dydis:

Kinijos neramiame Sindziango regione islamistai siekia uždrausti televiziją, dainas ir kitokias pramogas, penktadienį pranešė vienas laikraštis, pažymėjęs, jog "religinis ekstremizmas" yra šio regiono nelaimė.

Po praėjusį mėnesį įvykusio incidento, per kurį visureigis Pekino Tiananmenio aikštės pakraštyje rėžėsi į turistus, Kinijos valdžia sugriežtino savo retoriką dėl grėsmės, kurią, pasak jos, valstybei kelia islamistų kovotojai. Per tą incidentą žuvo visi trys mašinoje buvę žmonės ir du turistai, o dar 40 žmonių buvo sužeisti.

Kinija šį incidentą pavadino ataka, kurią įvykdė asmenys, "planuojantys šventąjį karą", ir piktai reagavo į prielaidas, kad jį išprovokavo nusivylimas ir pyktis dėl vyriausybės represijų prieš Sindziango regione Kinijos vakariniame pakraštyje gyvenančius musulmonus.

Oficialaus dienraščio "Xinjiang Daily" pirmajame puslapyje išspausdintame straipsnyje regiono įdarbinimo biuro vadovas Yusufujiangas Maimaiti (Jusufudziangas Maimaitis) rašo, kad "jėgos" tęsia savo "piktų kėslų" įgyvendinimą, siekdamos brukti ekstremistinius įsitikinimus regiono musulmonams.

"Religinių ekstremistų jėgos... neleidžia žmonėms dainuoti ar šokti, jos kursto juos nepaklusti vyriausybei, nesinaudoti santuokos liudijimais ir asmens tapatybės dokumentais. Jos draudžia jiems žiūrėti televiziją, filmus, klausyti patriotinių religinių lyderių mokymų", - rašo jis.

Yusufujiangas Maimaiti nenurodo, kokius ekstremistus turi galvoje, tačiau pažymi, kad jie "iškraipo ir falsifikuoja" religinę doktriną savo pažiūromis, kurios atmeta viską, kas kultūriniu ar religiniu požiūriu yra kitoniška.

Sindziango regione gyvenantys uigūrai, kurių dauguma yra musulmonai, piktinasi, kad valdžia varžo jų laisvę puoselėti savo kultūrą, kalbėti gimtąja kalba, kuri priklauso tiurkų kalbų grupei, ir išpažinti savo tikėjimą. Tuo tarpu vyriausybė tvirtina, kad suteikė jiems plačias laisves.

Sindziangą pastaraisiais metais krečia neramumai, dėl kurių Pekinas kaltina separatistinį Rytų Turkistano islamo judėjimą, nors daug ekspertų ir teisių gynimo organizacijų abejoja, ar jis apskritai egzistuoja kaip vientisa grupuotė.

Uigūrai tradiciškai išpažino nuosaikią islamo formą, tačiau pastaraisiais metais Kinijai ėmus taikyti griežtas saugumo priemones prieš šią etninę grupę, nemažai jų perėmė Saudo Arabijoje ir Pakistane gyvuojančias ultrakosevatyvias islamo tradicijas, pavyzdžiui, reikalavimą moterims dėvėti visą veidą dengiančius nikabus.

Daug teisių gynimo organizacijų tvirtina, kad Kinija išpūtė islamistų keliamą grėsmę, kad pateisintų griežtą politinę ir religinę kontrolę Sindziange, kuris yra strategiškai svarbioje vietoje prie sienų su Afganistanu, Pakistanu, Indija ir Centrinės Azijos šalimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laukiniai.....

laukiniai..... portretas
baikit vienas kita persekioti del religijos ar jum dievas prota ateme kad pavirtot zombiais esat laukinia ir nieko nesamprotaujat kaip gyvuliai. reikia vienas kita gerbti ir uzteks vietos visiems kiek tas zmogus gyvena.... geriau vienykites pries isnaudotojus kurie jus plesia....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių