Quantcast

Kinijos inžinieriui už šnipinėjimą JAV skirta aštuonerių metų įkalinimo bausmė

  • Teksto dydis:

Kinų inžinierius, apkaltintas suteikęs Pekinui informacijos apie galimus verbavimo taikinius Jungtinėse Valstijose, trečiadienį buvo nuteistas aštuoneriems metams JAV kalėjime.

Ji Chaoqunas (Dzi Čaočiunas), kuris 2013 metais atvyko į JAV su studento viza, o vėliau įstojo į kariuomenės rezervą, buvo apkaltintas tuo, kad nustatė amerikiečių mokslininkus ir inžinierius, kuriuos galėtų užverbuoti Kinijos Dziangsu provincijos valstybės saugumo ministerija.

Ši įstaiga yra vienas pagrindinių Kinijos žvalgybos padalinių, dalyvaujančių daugybėje schemų, kuriomis siekiama neteisėtai išgauti pramoninių ir komercinių JAV paslapčių.

2018-ųjų rugsėjį Ji Chaoqunas buvo suimtas dėl kaltinimų, kad teikė Kinijos žvalgybai informaciją apie aštuonių asmenų biografijas. Visi jie buvo natūralizuoti JAV piliečiai, kilę iš Kinijos arba Taivano, o kai kurie jų – JAV gynybos rangovai.

Rugsėjį maždaug 31-erių vyras po dvi savaites trukusio teismo proceso Čikagoje buvo nuteistas už neteisėtą veikimą kaip užsienio vyriausybės agentas ir už melagingus pareiškimus.

Šį kaltinimą JAV prokurorai dažnai naudoja su šnipinėjimu susijusiose bylose, kuriose kaltinamasis nebūtinai yra užsienio žvalgybos agentas.

Teisingumo departamento teigimu, Ji Chaoqunas veikė Dziangsu skyriaus direktoriaus pavaduotojo Xu Yanjuno (Siu Janjuno) nurodymu.

Įtariama, kad ši byla susijusi su kelerius metus trukusiomis Kinijos pastangomis pavogti prekybos paslaptis iš Ohajuje įsikūrusios „GE Aviation“ – vienos didžiausių pasaulyje orlaivių variklių gamintojos – ir kitų aviacijos bendrovių, įskaitant JAV kariuomenės tiekėjus.

Xu Yanjunas buvo vienas svarbiausių šių pastangų dalyvių. 2018-aisiais suimtas Belgijoje, jis buvo išduotas Jungtinėms Valstijoms, kad būtų teisiamas.

2021-ųjų lapkritį jis buvo nuteistas už ekonominį šnipinėjimą ir pasikėsinimą pavogti komercines paslaptis.

2022-ųjų lapkritį Xu Yanjunui skirta 20 metų kalėjimo bausmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusijoje

Rusijoje portretas
per metus suimta ir nuteista 300 zmoniu uz interneto komentarus, Aglijoje virs 8 tukstanciu, jai tai butu atitinkamai zmoniu skaiciuj, gyvenantiems tose salyse , tai Anglijoje butu kazkur 24000!!!! Demokratija:-))))))))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių