Quantcast

Kinijai nirštant dėl Taivano, N. Pelosi atskrido į Malaiziją

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) antradienį atvyko į Kvala Lumpūrą, kur pratęs kelionę po Azijos šalis, papiktinusią Pekiną dėl galimo apsilankymo Taivane.

Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga. Jis griežtai įspėjo, kad N. Pelosi vizitą laikytų didele provokacija.

Malaizijos valstybinė naujienų agentūra „Bernama“ pranešė, kad N. Pelosi lėktuvas nutūpė vienoje šalies oro pajėgų bazėje ir kad JAV Atstovų Rūmų pirmininkė, antroji eilėje po viceprezidento, prireikus galinti perimti prezidento pareigas, susitiks su Malaizijos premjeru ir žemųjų parlamento rūmų pirmininku.

Savo kelionę Singapūre pradėjusi N. Pelosi po Malaizijos turi apsilankyti Pietų Korėjoje ir Japonijoje, bet dėmesį kausto tikimybė, kad ji taip pat gali užsukti į Taivaną.

Nors manoma, kad JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija nepritaria N. Pelosi apsilankymui Taivane, Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby (Džonas Kirbis) sakė, kad ji gal vykti, kur panorėjusi.

„Pirmininkė turi teisę apsilankyti Taivane, – žurnalistams sakė jis. – Nėra priežasties Pekinui galimą vizitą, atitinkantį seną JAV politiką, versti kažkokia krize.“

J. Kirby citavo žvalgybinę informaciją, kad Kinija rengė galimas karines provokacijas, galbūt įskaitant raketų leidimą Taivano sąsiauryje ar „didelio masto“ įsibrovimus į Taivano oro erdvę.

Pasak jo, N. Pelosi keliauja kariniu lėktuvu ir nors Vašingtonas nesibaimina tiesioginės atakos, jis mano, kad padidėja apsiskaičiavimo tikimybė.

Taivano kariuomenė antradienį pareiškė esanti „pasiryžusi“ ginti salą nuo padidėjusios Kinijos grėsmės dėl galimo N. Pelosi vizito.

Tačiau J. Kirby pakartojo, kad JAV politika Taivano atžvilgiu nesikeičia.

Tai reiškia paramą savarankiškos salos vyriausybei, tuo pačiu metu diplomatiškai pripažįstant Pekiną, o ne Taibėjų ir nepritariant oficialiam Taivano nepriklausomybės paskelbimui ar Kinijos sprendimui perimti salą jėga.

Taivano vyriausybė nekomentuoja N. Pelosi apsilankymo tikimybės.

Premjeras Su Tseng-changas (Su Cengčangas) antradienį reporteriams nepatvirtino vizito, bet padėkojo N. Pelosi už jos paramą.

Tuo metu Taivano laikraštis „Liberty Times“ citavo neįvardytus šaltinius, sakiusius, kad N. Pelosi į salą atskris antradienį vakare, o trečiadienį susitiks su prezidente Tsai Ing-wen (Cai Ingven) ir po pietų išvyks.

Kinijos įspėjimai

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekino režimo žvanginimas ginklais suintensyvėjo valdant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui).

Praėjusią savaitę telefonu kalbėdamasis su J. Bidenu Xi Jinpingas įspėjo Jungtines Valstijas „nežaisti su ugnimi“ dėl Taivano.

Pirmadienį Kinijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Zhang Junas (Džang Dziunas) sakė, kad toks vizitas būtų „labai pavojingas, labai provokuojamas“.

Jei jis įvyks, „Kinija imsis griežtų priemonių savo suverenumui ir teritoriniam vientisumui apsaugoti“, sakė jis.

Amerikiečių pareigūnai dažnai rengia diskretiškus vizitus į Taivaną, taip pademonstruodami paramą salai, bet N. Pelosi apsilankymas pritrauktų daugiausiai dėmesio pastaraisiais metais.

„Karo ar rimto incidento tikimybė yra maža“, – tviteryje rašė JAV įsikūrusio Vokietijos Maršalo fondo analitinio centro Azijos programos direktorė Bonnie Glaser (Boni Gleizer)

„Tačiau tikimybė, kad (Kinija) imsis įvairių karinių, ekonominių ir diplomatinių veiksmų, kad pademonstruotų jėgą ir ryžtą, yra nemaža“, – pridūrė ji.

„Tikėtina, kad ji sieks nubausti Taivaną nesuskaičiuojamais būdais“, – sakė ekspertė.

Kinija: JAV „sumokės“, jei N. Pelosi apsilankys Taivane

Kinija antradienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijos „sumokės“, jei JAV Atstovų Rūmų pirmininkė apsilankys Taivane.

„JAV prisiims atsakomybę ir sumokės už Kinijos suverenių saugumo interesų pažeidimą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Hua Chunying (Hua Čuning) per eilinę spaudos konferenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zolytė

Zolytė portretas
Vargšė senukė. Paskraidyt užsimanė. Apie pasekmes negalvoja. Grįš atgal už balos' o ką pridirbs su savo atvykimu jau nesuvokia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių