Quantcast

Kim Jong Unas vyksta į susitikimą su D. Trumpu

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) išvyko iš Pchenjano ir savo šarvuotu traukiniu vyksta į antrąjį susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), kuris įvyks Vietname, sekmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Partijos aukšto rango pareigūnai, vyriausybė ir ginkluotųjų pajėgų organai nuoširdžiai palinkėjo Kim Jong Unui didelės sėkmės ... ir saugaus sugrįžimo“, – pažymėjo agentūra.

Tuo tarpu Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ ir specializuotas amerikiečių naujienų portalas apie Šiaurės Korėją „NK News“ praneša, kad Kim Jong Uno šarvuotas traukinys šeštadienio vakarą atvyko į Kiniją. Jų duomenimis, traukinys į pasienyje esantį Dandongo miestą atvyko po 21 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku).

Šiaurės Korėjos lyderį lydi jo dešinioji ranka ir aukšto rango generolas Kim Yong Cholis (Kim Jong Čolis), kuris praėjusį mėnesį susitiko su D. Trumpu Baltuosiuose rūmuose, taip pat dar keli aukštus postus užimantys asmenys.

Traukinys į Kiniją atvyko praėjusius kelioms dienoms, per kurias buvo daug spėliota apie Kim Jong Uno kelionės planus, laikomus paslaptyje. Tuo tarpu jo komanda jau susirinko Hanojuje, kad pasirengtų deryboms, kurios numatytos ateinantį trečiadienį ir ketvirtadienį.

Prieš traukinio atvykimą Kinijos mieste buvo imtasi ypatingų saugumo priemonių: vietos upės pakrantėje policija juostomis ir metaliniais barjerais atitvėrė maždaug 100 metrų nuo tilto teritoriją. Iš teritorijos buvo išvesdintas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Viešbutyje, kurio langai išeina į geležinkelio tiltą, vedantį į Šiaurės Korėją, svečių penktadienį buvo staiga paprašyti išvykti. Jiems buvo nurodyta, kad šeštadienį viešbutyje vyksta nenumatytas remontas.

„Traukinys yra ilgas ir tiltą pervažiavo lėčiau nei turistinis traukinys, todėl tai tikrai jis. Čia yra labai daug policijos“, – portalui „NK News“ sakė vienas neįvardytas šaltinis.

Epinė kelionė?

Traukinio langai buvo užtamsinti, sakė minėtas šaltinis, ir buvo įjungti tik jo priekiniai žibintai.

Kim Jong Unas jau yra vykęs į Pekiną šarvuotu traukiniu ir, jeigu jis važiuoja šiuo traukiniu, jis gali sustoti Kinijos sostinėje. Taigi Šiaurės Korėjos lyderio kelionė į Vietnamą gali būti išties epinė, nes prieš antrąjį susitikimą su JAV prezidentu jis dar susitiktų su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).

Arba su Kinijos vadovu jis galėtų susitikti jau po susitikimo su D. Trumpu. Tuomet jis didžiausios savo šalies sąjungininkės vadovui galėtų papasakoti, kaip vyko diskusijos su JAV valstybės vadovu.

Kaip žinoma, D. Trumpas ir Kim Jong Unas pirmą kartą susitiko Singapūre pernai birželį. Jo metu buvo pasiektas aptakių formuluočių susitarimas dėl branduolinio nusiginklavimo. Tačiau denuklearizacijos procesas yra įstrigęs, nes dvi šalys nesutaria, kaip reikėtų aiškinti susitarimą.

Stebėtojai sako, kad Hanojuje reikia pasiekti apčiuopiamos pažangos, kad šios derybos nebūtų palaikytos viešųjų ryšių akcija.

Kim Jong Unas į Singapūrą pernai skrido Pekino paskolintu lėktuvu. Šiuo metu neaišku, ar jis visą kelią iki Hanojaus važiuos traukinių, nes tokia beveik 4 tūkst. kilometrų kelionė nuo Pchenjano truktų daugiau nei 60 valandų.

Jis galėtų traukiniu vykti iki Pekino, o iš ten skristi į Vietnamo sostinę.

Tačiau keli šaliniai sako, kad Kim Jong Unas į Vietnamą atvyks traukiniu. Anot jų, Šiaurės Korėjos lyderis sustos Dong Dango traukinių stotyje netoli Kinijos sienos ir tuomet važiuos į Hanojų automobiliu.

Dong Dango stotyje, taip pat palei kelią į sostinę jau dislokuota nemažai karių, iš vietos praneša AFP reporteriai.

Vietnamas anksčiau pranešė apie precedento neturintį sprendimą antradienį nuo 6 val. ryto iki 14 val. uždaryti tą 170 kilometrų ruožą, o tai leidžia manyti, kad tuo metu čia keliaus Kim Jong Unas.

Vietnamo užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Kim Jong Unas „artimiausiomis dienoms atvyks į Vietnamą oficialaus vizito“.

Senelio pėdomis

Kelionės traukiniu yra Šiaurės Korėjos lyderio giminės tradicija, kurią pradėjo dar jo senelis Šiaurės Korėjos įkūrėjas Kim Il Sungas (Kim Ir Senas). Dabartinio lyderio velionis tėvas Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras) 2001 metais visą kelią iki Maskvos nuvažiavo traukiniu.

„Tai Šiaurės Korėjos piliečiams siunčia labai aiškią žinią, kad Kim Jong Unas paveldėjo savo senelio gerąsias savybes ir kad Kimų dinastija yra stipresnė nei bet kada“, – sakė Seulo Dongguko universiteto profesorius Koh Yu-hwanas (Ko Juhvanas).

Seule veikiančio Šiaurės Korėjos studijų instituto atstovas Jeong Young-tae (Jengas Jongtė) sakė, kad saugiausia Kim Jong Unui būtų skristi Pekino suteiktu lėktuvu.

„Tačiau pasirinkdamas kelionę savo paties specialiuoju traukiniu, o ne kinų lėktuvu, Pchenjanas veikiausiai nori parodyti savo norą būti nepriklausomu“, – mano ekspertas.

Kinija turi vieną didžiausių pasaulyje geležinkelio tinklų, kurį sudaro 130 tūkst. kilometrų bėgių. Tiek pakaktų tris kartus apvažiuoti Žemę.

Tačiau kelionė traukiniu iš įšalusio Kinijos šiaurinio pasienio iki subtropinio Vietnamo būtų tikras logistinis galvos skausmas ir sudėtinga saugumo operacija.

„Geriausias maršrutas būtų Pekino-Guangdžou linija“, – mano Pekino Jiaotongo universitete Kinijos geležinkelių sistemą studijuojantis Zhao Jianas (Džao Dzianas). Šiuo keliu Kim Jong Unas iš karto nuvažiuotų į Kinijos pietus, o tuomet pasuktų į vakarus į Guangsi provincija, besiribojančią su Vietnamu.

Sidnėjaus universiteto tarptautinių santykių docentas Justinas Hastingsas (Džastinas Heistingsas) pažymėjo, kad tai būtų „tikrai didelio masto operacija“.

„Jiems reikėtų atlaisvinti bėgius ir užtikrinti saugumą beveik visame Kinijos rytinės pakrantės ruože“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Tačiau Kinija veikiausiai supranta, kad tokios išlaidos yra būtinos, kad Šiaurės Korėjos lyderis nuvyktų į susitikimą.

„Kinija, kaip ir visi kiti, nori, kad Šiaurės Korėja žengtų tam tikrų žingsnių branduolinio nusiginklavimo link“, – pažymėjo J. Hastingsas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Tai į ameriką traukiniu , žurnaliūgos , supratimo neturit .

gikas

gikas portretas
Sovietinio raugo atplaisos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių