Quantcast

Kim Jong Unas svarsto, ar tęsti moratoriumą ir derybas su JAV

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) netrukus priims sprendimą, ar tęsti diplomatines derybas ir šalies paskelbtą raketų leidimo ir branduolinių bandymų moratoriumą, sakė aukšto rango pareigūnė ir pabrėžė, kad JAV neišnaudojo auksinės progos per neseniai įvykusį viršūnių susitikimą Vietname.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministrė Choe Son Hui (Čo Son Hui), penktadienį kreipdamasi į skubiai Pchenjane sušauktą susitikimą su diplomatais ir užsienio žiniasklaida, sakė, jog Šiaurės Korėja yra labai nusivylusi, kad per Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimą Hanojuje nebuvo pasiekta jokių susitarimų.

Pasak viceministrės, Pchenjanas dabar neketina eiti į kompromisus ar tęsti derybų, jeigu JAV nepakeis savo „politinio mąstymo“ ir nesiims priemonių, kurios būtų proporcingos Šiaurės Korėjos veiksmams, tokiems kaip metus ir tris mėnesius trunkantis raketų leidimo ir branduolinių bandymų moratoriumas.

Choe Son Hui, kuri dalyvavo vasario 27–28 dienomis vykusiame viršūnių susitikime Hanojuje, sakė, kad Kim Jong Uną suglumino „ekscentriška“ JAV derybinė pozicija. Ji užsiminė, kad nors D. Trumpas buvo labiau nusiteikęs kalbėtis, JAV poziciją sugriežtino bekompromisiai valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) ir patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono (Džono Boltono) reikalavimai.

„Asmeniniai abiejų aukščiausiųjų lyderių santykiai tebėra geri, chemija paslaptingu būdu – puiki“, – pridūrė viceministrė.

Pasak jos, vien nuo Kim Jong Uno priklauso, ar tęsti moratoriumą. Viceministrė tikisi, kad lyderis „savo poziciją paaiškins“ netrukus.

„Mums grįžtant į tėvynę, mūsų valstybės reikalų komisijos pirmininkas pasakė: „Kodėl turime vėl leistis į šią kelionę traukiniu?“ Noriu aiškiai pasakyti, dėl kad gangsteriškos JAV pozicijos situacija galiausiai atsidurs pavojuje. Neturime nei ketinimų kaip nors leistis į kompromisus su JAV, nei, juo labiau, troškimo ar plano vykdyti tokias derybas“, – sakė Choe Son Hui.

Ji kėlė klausimų dėl spaudos konferencijoje nutrūkus deryboms Hanojuje padaryto D. Trumpo pareiškimo, kad Šiaurės Korėja siekė visų jai paskelbtų sankcijų panaikinimo. Viceministrė sakė, kad Pchenjanas norėjo tų sankcijų, kurios yra nukreiptos prieš šalies civilinę ekonomiką, panaikinimo.

Viršūnių susitikimui nutrūkus, JAV valstybės departamento pareigūnai paaiškino, kad Šiaurės Korėjos pozicija tikrai buvo tokia, bet sakė, kad ekonominių sankcijų panaikinimas buvo toks didelis reikalavimas, kad iš esmės taip būtų subsidijuojama tolesnė Šiaurės Korėjos branduolinė veikla.

Choe Son Hui savo ruožtu tvirtino, kad kaip tik JAV buvo pernelyg reiklios ir nelanksčios.

„Aišku tai, kad JAV šį kartą praleido auksinę progą, – sakė ji. – Nesu tikra, kodėl JAV pareiškė kitokį apibūdinimą. Mes niekada neprašėme panaikinti visas sankcijas.“

„Šį kartą labai aiškiai supratome, kad Jungtinės Valstijos galvoja visiškai kitaip nei mes“, – pridūrė Choe Son Hui.

Ji atsisakė tiesiogiai komentuoti, kai vienas iš ambasadorių jos paklausė apie naujienų pranešimus, kad Šiaurės Korėja galbūt rengiasi paleisti dar vieną raketą ar palydovą.

„Tęsti šį moratoriumą ar ne, yra mūsų valstybės reikalų komisijos pirmininko sprendimas, – nurodė ji. – Jis sprendimą priims neilgai trukus.“

Žurnalistams per beveik valandą trukusią spaudos konferenciją nebuvo leista užduoti klausimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių