Quantcast

Kim Jong Unas: Šiaurės Korėja pasirengusi mobilizuoti branduolinius ginklus

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) pareiškė, kad jo šalis yra „pasirengusi mobilizuoti“ savo branduolinio atgrasymo priemones bet kokiam potencialiam kariniam susidūrimui su Jungtinėmis Valstijomis ir Pietų Korėja, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Vašingtonas ir Seulas ne kartą perspėjo, kad Pchenjanas ruošiasi atlikti septintąjį branduolinį bandymą, o Jungtinės Valstijos įspėjo, kad toks žingsnis išprovokuotų „greitą ir ryžtingą“ atsaką.

Savo naujausioje kalboje, pasakytoje minint paliaubų, kuriomis baigėsi kovos Korėjos kare, metines – Šiaurės Korėjoje jos vadinamos Pergalės diena – Kim Jong Unas pareiškė, kad šalies ginkluotosios pajėgos „kruopščiai pasirengusios“ bet kokiai krizei.

„Mūsų šalies branduolinio atgrasymo priemonė taip pat yra pasirengusi ištikimai, tiksliai ir greitai mobilizuoti savo absoliučią galią pagal savo misiją“, – trečiadienį sakydamas kalbą sakė Kim Jong Unas, kurį cituoja oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Sakydamas kalbą karo veteranams per 69-ąsias 1950–1953 metų Korėjos karo pabaigos metines, Kim Jong Unas pabrėžė, kad jo šalis yra „visiškai pasirengusi susitvarkyti su bet kokiu kariniu susidūrimu su Jungtinėmis Valstijomis“.

Naujausi jo grasinimai nuskambėjo Pietų Korėjai ir Jungtinėms Valstijoms nusprendus suintensyvinti bendras karines pratybas, pastaruoju metu ribotas dėl COVID-19 pandemijos.

Tokie manevrai visuomet keldavo įtūžį Pchenjanui, laikančiam juos įsiveržimo į Šiaurės Korėją repeticija.

Pietų Korėjoje dislokuoti JAV kariuomenės atakos sraigtasparniai „Apache“ šią savaitę dalyvauja pratybose, per kurias naudojami koviniai šaudmenys ir raketos.

Tokio pobūdžio pratybos surengtos pirmąkart nuo 2019 metų, Seului siekiant sustiprinti branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos atgrasymą.

Kim Jong Unas taip pat peikė karingų pažiūrų naująjį Pietų Korėjos prezidentą Yoon Suk-yeolą (Jun Sukjolą), perėmusį valdžią gegužę. Jis, be kita ko, pažadėjo laikytis griežtesnės pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu, įskaitant planą mobilizuoti prevencinio smūgio pajėgumus.

„Kalbėti apie karinius veiksmus prieš mūsų šalį, kuri turi absoliučiai visus ginklus, kurių jie labiausiai bijo, yra absurdiškas ir labai pavojingas savidestrukcinis veiksmas“, – sakė Kim Jong Unas apie Yoon Suk-yeolo administraciją, kurią pavadino „gangsterių“ grupuote.

„Toks pavojingas bandymas bus nedelsiant nubaustas mūsų galinga jėga, o Yoon Suk-yeolo vyriausybė ir jo kariuomenė bus sunaikinta“, – pridūrė jis.

„Teisėtos savigynos pastangos“

Anksčiau šiais metais Pchenjanas surengė beprecedentę virtinę ginkluotės bandymų. Be kita ko, Šiaurės Korėja pirmąkart nuo 2017 metų paleido tarpžemyninę balistinę raketą nuskrieti visą atstumą.

Vašingtono ir Pchenjano derybų dėl branduolinės programos procesas įstrigo po nesėkmingo Kim Jong Uno ir tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) viršūnių susitikimo Hanojuje 2019 metų vasarį. Šis žlugo nesutarus, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Nuo to laiko Kim Jong Uno režimas atmeta Vašingtono ir Seulo siūlymus atnaujinti derybas, tvirtindamas, kad Jungtinės Valstijos pirmiausia turi atsisakyti „priešiškos“ politikos.

Izoliuotos Šiaurės Korėjos ekonomikos būklė dar labiau pašlijo dėl COVID-19 pandemijos ir tarptautinių sankcijų.

Šalis gegužę pranešė patvirtinusi pirmuosius COVID-19 atvejus ir nuo to laiko kovoja su masiniu šios infekcijos, kurią vadina „karštlige“, protrūkiu.

„Kim Jong Uno retorika išpučia išorės grėsmes, kad pateisintų savo karinį ir ekonomiškai sunkiai besiverčiantį režimą“, – sakė Seule veikiančio universiteto „Ewha“ profesorius Leifas-Ericas Easley (Leifas Erikas Izlis).

„Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programos pažeidžia tarptautinę teisę, tačiau Kim Jong Unas savo destabilizuojančią ginkluotės plėtrą bando vaizduoti kaip teisėtas savigynos pastangas“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių