Quantcast

Kijevas siūlo iškeisti areštuotą rusų žurnalistą į Rusijoje kalinamą O. Sencovą

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pasiūlė Maskvai perduoti sulaikytą rusų žurnalistą mainais į ukrainiečių režisierių Olehą Sencovą, laikomą kalėjime Rusijos Arktyje.

Rusija ir Ukraina tęsia jautrias derybas dėl apsikeitimo kaliniais po pirmojo V. Zelenskio ir Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino pokalbio telefonu praėjusią savaitę.

Režisierius O. Sencovas, žinomiausias ukrainiečių politinis kalinys, atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę vienoje Rusijos kolonijoje už „teroro atakų“ planavimą Kryme, kurį 2014-aisiais aneksavo Maskva.

Kijevas tvirtina, kad kaltinimai šiam režisieriui yra politiškai motyvuoti, o praėjusiais metais bado streiką paskelbęs O. Sencovas 145 dienas ištvėrė be kieto maisto.

V. Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Kijevas yra pasirengęs perduoti Maskvai naujienų agentūros „RIA Novosti“ Ukrainos skyriaus vadovą Kyrylą Vyšynskį mainais į O. Sencovą.

52-ejų K. Vyšynskis, turintis Ukrainos ir Rusijos pilietybes, buvo sulaikytas Kijeve praėjusiais metais ir laukia teismo dėl kaltinimų valstybės išdavyste.

„Jei kalbame apie gerą valią ir norime, kad artimiausioje ateityje įvyktų (apsikeitimas kaliniais), esame pasirengę iškeisti Kyrylą Vyšynskį“, – sakė V. Zelenskis, apsilankęs Ukrainos gynybos ministerijoje.

Kijevo teismas vėliau penktadienį pratęsė K. Vyšynskio areštą dar dviem mėnesiams, o šį sprendimą netrukus pasmerkė Maskva.

„Gėda ir negarbė“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Rusijos žmogaus teisių kontrolierė Tatjana Moskalkova savo ruožtu atmetė V. Zelenskio pasiūlymą pareikšdama, kad K. Vyšynskis turėtų būti paleistas „be jokių išankstinių sąlygų“.

„Jis pats kategoriškai prieštarauja bet kokiam apsikeitimui“, – pareiškė pareigūnė.

V. Zelenskis, Ukrainai vadovaujantis nuo gegužės, yra sakęs, kad V. Putinas jam pasiūlė apsikeisti kaliniais principu „visi į visus“.

Rusijos lyderio atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį patvirtino, kad apsikeitimas „visais“ kaliniais būtų idealus scenarijus, tačiau abi pusės esą turi susitarti, ką tai reiškia.

D. Peskovo teigimu, K. Vyšynskio sugrąžinimas Rusijai „galėtų būti puikus pirmas žingsnis“.

Anksčiau šią savaitę Rusijos teismas pratęsė 24 ukrainiečių jūreivių, pernai sulaikytų prie Krymo, areštą. Kijevas pasmerkė šį sprendimą.

Vienas aukšto rango pareigūnas iš Ukrainos prezidento biuro šią savaitę pranešė, kad Kijevas ir Maskva susitarė kitą mėnesį apsikeisti tam tikru skaičiumi kalinių.

Rusija ir Ukraina konfliktuoja nuo 2014 metų, kai Kijeve buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, o Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Tų pačių metų pavasarį Rytų Ukrainoje įsiplieskė konfliktas tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų. Jis pareikalavo jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų. Maskva, nepaisydama įrodymų, šiuos kaltinimus neigia.


Šiame straipsnyje: Olehas SencovasUkrainaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

pasverkit ir keiskit skirtuma damokesit arba 2 uz 1

pasverkit ir keiskit skirtuma damokesit arba 2 uz 1 portretas
jei jis vez po lygiai...

>anonis?mas

>anonis?mas portretas
...tai gal greičiau išsiblaivyk, nes kad 10000 buvo rašoma ...prieš metus,du. Paskutiniu metu jau ne kartą rašė jog žuvo apie 13000...Gaila vatų-alchašų...protaut nemoka.

Anonimas

Anonimas portretas
Nacistinis Kijevas iesko idiotu Rusijoje. Siulo NEKALTA NENUTEISTA ukrainieti zurnalista iskeisti i teroristini ukrainieti bandita nuteista 25 metams. Lietuviski ameikos pide.ru byb.io ciulpikai NEMELUOKIT.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių