Quantcast

Keturios ES šalys išsiunčia dešimtis Rusijos diplomatų

Europos Sąjungos narės Belgija, Nyderlandai, Airija ir Čekija antradienį paskelbė išsiunčiančios dešimtis šnipinėjimu įtariamų Rusijos diplomatų.

Šių koordinuotų veiksmų imtasi Maskvai tęsiant prieš mėnesį pradėtą invaziją į Ukrainą.

Belgijos užsienio reikalų ministrė Sophie Wilmes (Sofi Vilmes) pranešė, kad jos šalis išsiųs 21 šnipinėjimu įtariamą Rusijos diplomatą iš ambasados Briuselyje ir konsulato Antverpene. Jiems nurodyta išvykti per dvi savaites.

Pasak S. Wilmes, Briuselis savo veiksmus koordinuoja su kaimyniniais Nyderlandais, paskelbusiais, kad išsiųs 17 rusų diplomatų, kurie „slapta veikė“ kaip žvalgybos agentai.

„Priežastis – esama informacijos... rodančios, kad atitinkami asmenys, akredituoti diplomatais, slapta veikia kaip žvalgybos pareigūnai“, – nurodė Nyderlandų Užsienio reikalų ministerija.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney (Saimonas Kovenis) sakė, kad Rusijos ambasados Dubline „keturių aukšto rango pareigūnų buvo paprašyta palikti valstybę“ dėl veiklos, „neatitinkančios diplomatinio elgesio tarptautinių standartų“. Tokia fraze paprastai nusakomas šnipinėjimas.

Šios trys ES narės rengiasi Rusijos analogiškiems atsakomiesiems veiksmams.

Tuo metu Čekijos Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad vienam Rusijos ambasados Prahoje diplomatui nurodyta išvykti per 72 valandas. Vienas čekų pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis diplomatas yra Rusijos ambasadoriaus pavaduotojas.

„Drauge su savo sąjungininkėmis mažiname rusų žvalgybos buvimą ES“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė čekų ministerija.

Antradienio pranešimai apie išsiunčiamus rusų diplomatus parodo, kad Vakarai griežtina veiksmus dėl vasario 24 dieną Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą. Jau paskelbti keli sankcijų paketai, pirmiausia ES ir JAV sankcijos, smarkiai paveikė Rusijos ekonomiką.

Maskva visas ES nares, JAV ir jų sąjungininkes, įskaitant Japoniją, Didžiąją Britaniją ir Australiją, dabar laiko „priešiškomis“ šalimis.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, JAV kovo pradžioje išvarė 12 Niujorke dirbusių Rusijos diplomatų, pavadinusios juos „žvalgybos operatyvininkais“.

Atsakydama Rusija praėjusią savaitę įteikė amerikiečiams notą su Amerikos diplomatų, paskelbtų personae non gratae, sąrašu.

ES priklausanti ir sieną su Ukraina turinti Lenkija praėjusią savaitę išsiuntė „45 Rusijos šnipus, apsimetinėjusius diplomatais“. Maskva apkaltino Varšuvą „pavojinga eskalacija“.

JT Generalinėje Asamblėjoje kovo 2 dieną Rusija liko praktiškai izoliuota, kai didžioji dauguma valstybių – iš viso 141 – nubalsavo už neįpareigojamą rezoliuciją su reikalavimu sustabdyti Maskvos karą Ukrainoje.

Prieš rezoliuciją balsavo tik penkios šalys – Rusija, Baltarusija, Sirija, Šiaurės Korėja ir Eritrėja. Dar 35 šalys, tarp jų Kinija, susilaikė.

Po dviejų dienų, kovo 4-ąją, JT Žmogaus teisių taryba nubalsavo už tai, kad būtų pradėtas tyrimas dėl pažeidimų, padarytų Rusijai pradėjus invaziją Ukrainoje.

32 iš 47 Tarybos narių balsavo už kuo aukštesnio lygio tyrimą dėl įtariamų teisių pažeidimų, siekiant patraukti atsakomybėn kaltuosius.

„Prieš“ balsavo tik pati Rusija ir Eritrėja. Likusios 13 narių, įskaitant tradicines Maskvos šalininkes Kiniją, Venesuelą ir Kubą, susilaikė.

Prieš dvi savaites Rusija paskelbė, kad traukiasi iš kito tarptautinio teisių forumo – Europos Tarybos. Rusijos pareiškimas pasirodė prieš pat Strasbūre įsikūrusios pagrindinės Senojo žemyno žmogaus teisių organizacijos pranešimą, kad ji pašalina Rusiją iš savo narių.


Šiame straipsnyje: karaskaras UkrainojeRusijos diplomataiišsiunčia Rusijos diplomatus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių