Quantcast

Kenijos policija suėmė tris asmenis, mėginusius įsiveržti į britų karinę stovyklą

Kenijos policija pirmadienį pranešė suėmusi tris asmenis, mėginusius įsiveržti į britų kariuomenės mokymo stovyklą tą pačią dieną, kai ekstremistai iš grupuotės „al Shabab“ užpuolė JAV karinę bazę ir nužudė tris kariškius.

Policijos vidaus ataskaitoje, su kuria susipažino naujienų agentūra AP, nurodoma, kad trys „įtariami teroristai“ buvo areštuoti sekmadienį, kai apie 17 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku mėgino patekti į Didžiosios Britanijos kariuomenės mokymo kompleksą Laikipijos rajone. Incidentas įvyko apytiksliai tuo pačiu metu, kai „al Shabab“ surengė puolimą prieš bazę Lamu rajone.

Ataskaitoje sakoma, kad pareigūnams „pavyko areštuoti tris įtariamus teroristus, kurie anksčiau tą dieną nesėkmingai bandė įsiveržti į britų armijos stovyklą“.

Stovykla yra netoli Naniukio miesto, už 200 km į šiaurę nuo Nairobio. Ja pagal susitarimą su Kenija dėl britų karių mokymo karštoje ir kalnuotoje vietovėje naudojasi Britų armijos mokymo junginys Kenijoje (BATUK).

Tris įtariamuosius nufilmavo saugumo kameros, sakoma policijos vidaus ataskaitoje. Tyrėjai pagal įkalčius „surado juos netoli Naniukio policijos nuovados“.

Lūžių Slėnio provincijos policijos vadas Marcusas Ochola (Markusas Očola) sakė, kad įtariamieji buvo neginkluoti.

„Šie trys įtariamieji kvočiami, siekiant nustatyti jų motyvus“, – sakė jis.

Britų vyriausybė iš karto po incidento nekomentavo situacijos.

Atskiroje policijos ataskaitoje pirmadienį sakoma, kad sostinės Istlio priemiestyje buvo areštuotas somaliečių kilmės Kanados pilietis, fotografavęs netoliese esančią oro pajėgų bazę.

Kaip nurodoma Didžiosios Britanijos Gynybos ministerijos interneto svetainėje, BATUK sudaro maždaug 100 nuolatinių darbuotojų ir 280 „trumpoms išvykoms“ atsiųstų karių.

BATUK turi sudaryti sąlygas dalinių, kuriuos rengiamasi dislokuoti operacijoms ar kurie turi imtis didelio pasirengimo reikalaujančių užduočių, „sunkiam mokymui“.

Pagal susitarimą su Kenija, per metus aštuonių savaičių pratybose dalyvauja iki šešių pėstininkų batalionų.

JAV kariuomenės Afrikos štabas (AFRICOM) pirmadienį pranešė AP, kad per kelias valandas trukusį „al Shabab“ puolimą prieš Mandos įlankos oro bazę buvo sunaikinti penki JAV lėktuvai, o dar vienas apgadintas. Orlaiviai turėjo fiksuotus ir pasukamuosius sparnus, pridūrė štabas.

Tai buvo pirmasis su „al Qaida“ siejamos „al Shabab“ išpuolis prieš JAV pajėgas Kenijoje, kur ekstremistai įvykdė daugybę aukų pareikalavusių išpuolių prieš civilius taikinius, įskaitant autobusus, mokyklas ir prekybos centrus.

AFRICOM pareiškė nekomentuosiantis klausimų apie bet kokius karių dislokavimo ar saugumo priemonių pakeitimus. Užpultas aerodromas yra greta „Camp Simba“ – svarbios Kenijos karinės bazės, kurią naudoja JAV kovos su terorizmu pajėgos.

Kenijos ginkluotųjų pajėgų atstovas Paulas Njuguna (Polas Ndžuguna) pirmadienį patvirtino, kad per ataką nežuvo nė vienas kenietis.

„Al Shabab“ pažadėjo atkeršyti Kenijai už sprendimą dislokuoti savo karius kaimyniniame Somalyje, padedančius kovoti su šia ekstremistine grupuote.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių