Quantcast

Kazachstano prezidentas atmeta raginimus pradėti tarptautinį tyrimą dėl krizės šalyje

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) šeštadienį atmetė raginimus pradėti tarptautinį tyrimą dėl anksčiau šį mėnesį kilusios kruvinos nacionalinės krizės.

Jis taip pat patikino neketinantis keisti Konstitucijos, kad pratęstų savo prezidentavimą.

Daugiau nei 200 žmonių žuvo ir tūkstančiai buvo sužeisti per anksčiau šį mėnesį įsiplieskusius neramumus, prasidėjusius nuo antivyriausybinių protestų ir paskatinusius į šalį pasikviesti Rusijos vadovaujamus karius.

K.-J. Tokayevas ir kiti valdžios pareigūnai dėl to kaltino nusikaltėlius ir teroristus, turinčius ryšių su užsieniu, tačiau nepateikė įrodymų, patvirtinančių šią teoriją.

Savo pirmajame interviu televizijai nuo krizės pradžios Kazachstano prezidentas pakartojo, kad šalį užpuolė sukarintos grupuotės, ir teigė, jog valstybė galės ištirti įvykius be užsienio pagalbos.

„Kalbant apie tarptautinį tyrimą dėl įvykių Kazachstane, aš nematau tokio reikalo. Mes turime savo žmones, kurie yra sąžiningi, objektyvūs“, - sakė K.-J. Tokayevas interviu valstybiniam transliuotojui „Khabar“.

Tarptautinės teisių organizacijos ir Europos Parlamentas yra vieni iš tų, kurie siekia pradėti tarptautinį tyrimą dėl šalyje įsiplieskusio smurto po taikių protestų dėl degalų kainų, o vėliau – ir dėl kitų politinių reikalavimų.

K.-J. Tokayevas Europos Parlamento sausio 20 dienos rezoliuciją pavadino „neobjektyvia, per ankstyva“.

„Tai manęs nejaudina“, – pridūrė jis.

Dviejų kadencijų prezidentas?

Dabartinis Kazachstano prezidentas taip pat teigė neturintis planų eiti šalies vadovo pareigas tiek ilgai, kiek tą darė Nursultanas Nazarbayevas (Nursultanas Nazarbajevas), vadovavęs valstybei beveik tris dešimtmečius.

„Nežinau, kiek ilgai būsiu Kazachstano prezidentu, bet tikrai žinau, kad pagal Konstituciją ne daugiau kaip dvi kadencijas. Įstatymai, o tuo labiau Konstitucija, nebus keičiami“, – kalbėjo jis.

K.-J. Tokayevas anksčiau šį mėnesį pranešė apie N. Nazarbayevo eros pabaigą, tačiau išrinktas valdančiosios partijos pirmininku sušvelnino ankstesnę kritiką ir gyrė savo pirmtaką už laimėjimus kuriant valstybę.

„Žinau, kad šalyje sklando įvairių neigiamų gandų, – sakė prezidentas. – Šiuo klausimu aš, kaip valstybės vadovas, kartoju: pirmasis prezidentas daug nuveikė, kad paverstų mūsų šalį stipria valstybe.“

Prezidentūrą palikęs N. Nazarbayevas ir toliau liko įtakinga figūra šalies politikoje. Jis sau suteikė „elbasy“, arba „tautos lyderio“ statusą. Šis konstitucinis statusas jam suteikia išskirtinius politikos formavimo įgaliojimus ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Europos Parlamentas praėjusią savaitę didžiule balsų dauguma priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama „atlikti tinkamą tarptautinį nusikaltimų prieš Kazachstano žmones“ tyrimą.

Keli per krizę sulaikyti žmonės po jų paleidimo tvirtino, kad juos kankino policija. Kiti piliečiai apkaltino karius šaudant į civilių automobilius, kol šalyje buvo įvesta nepaprastoji padėtis. Ji pasibaigė praėjusią savaitę.

Kazachstano teisėsaugos duomenimis, šalyje iš viso yra sulaikyta daugiau kaip 460 žmonių, apkaltintų terorizmu ir viešosios tvarkos pažeidimais po masinių neramumų, kuriems numalšinti buvo dislokuotos Rusijos vadovaujamos pajėgos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

To ane

To ane portretas
...taip taip, reikia butinai padaryti, ir Ukrainoje , ir Kazakhstane tomis dienomis buvo Rusijos saugumo vadas Patrusevas su savo specialistais :) komentaru reikia?:)

ane?

ane? portretas
Tokį tyrimą reikia atlikti Ukrainoje. Kaip čia atsitiko, kad nepraėjus nė parai, po to, kai taikos sutarti ir sutarimą, jog nauji prezidento rinkimai praeis 2014- ujų birželį ( o to sutarimo garantais buvo Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai) įvyko valstybinis perversmas į kurį vakarai absoliučiai neatkreipė dėmesį, dar daugiau tą perversmą rėmė ir palaiko dabar.

Cha

Cha portretas
Cha cha cha...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių