Quantcast

Kazachstanas prezidentu išsirinko N. Nazarbajevo nominuotą šalies įpėdinį

  • Teksto dydis:

Kazachstanas sekmadienį šalies vadovu išsirinko atsistatydinusio prezidento Nursultano Nazarbajevo nominuotą šalies įpėdinį, o rinkimus pažymėjo šimtų opozicijos protestuotojų sulaikymo banga.

Niekas neabejojo karjeros diplomato Kasymo Žomarto Tokajevo pergale, kai jį parėmė galingasis N. Nazarbajevas, valdęs vidurio Azijoje įsikūrusį Kazachstaną pastaruosius tris dešimtmečius.

„Public Opinion“ paskelbtos balsavusių rinkėjų apklausos duomenimis, K. Ž. Tokajevas gavo 70,13 proc. balsų. Už artimiausią jo varžovą, opozicijos politiką Amiržaną Kosanovą balsavo 15,39 proc. rinkėjų.

Rinkimų dieną įvyko didžiausi protestai Kazachstane per pastaruosius trejus metus, opozicionieriams raginus boikotuoti rinkimus, kuriuos jie vadino sutartais.

Prieš balsavimą valdžia sustiprino opozicijos kontrolę, teismai protestuotojams skyrė trumpas arešto bausmes, policija vykdė kratas aktyvistų namuose.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sekmadienį buvo sulaikyti apie 500 žmonių. Viceministras Maratas Kožajevas apkaltino „radikalius elementus“ organizavus nesankcionuotus mitingus.

Didžiausiame šalies mieste Almatoje buvo sulaikyti du naujienų agentūros AFP žurnalistai. Čia policija susirėmė su keliais šimtais protestuotojų.

Aktyvistai skandavo „Gėda, gėda, gėda!“ ir ragino pareigūnus „eiti į žmonių pusę“.

Vienas AFP korespondentas buvo nugabentas į policijos nuovadą ir iš jos paleistas, o iš kito reporterio buvo konfiskuota vaizdo įrašymo įranga.

Pareigūnai taip pat sulaikė ir vėliau paleido Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo ir nepriklausomos vietinės spaudos žurnalistus, taip pat Norvegijos Helsinkio komiteto narį.

Iki šiol sulaikytas lieka žinomas pilietinis aktyvistas Dimašas Alžanovas.

Centrinė rinkimų komisija nurodė, kad balsavime dalyvavo apie 77 proc. rinkėjų.

Nazarbajevas „vis dar valdžioje“

N. Nazarbajevo atsistatydinimas kovą ir K. Ž. Tokajevo paskelbimas įpėdiniu šokiravo kazachus, gyvenusius prie jo valdžios dar nuo sovietų laikų.

Tačiau 78-ių N. Nazarbajevas, pavertęs 18 mln. gyventojų turinčią šalį viena energetikos lyderių regione ir pasižymėjęs maža tolerancija opozicijai, turėtų išsaugoti įtaką politikos užkulisiuose.

Rinkimuose balsą atidavęs K. Ž. Tokajevas sakė, kad N. Nazarbajevas yra „vis dar valdžioje, turi saugumo tarybos pirmininko galias (...) ir kitas galias“.

65-ių buvęs valstybės tarnautojas Maratas Sagindikovas naujienų agentūrai AFP sakė balsavęs už K. Ž. Tokajevą, kad „būtų tęsiamas Šalies Lyderio kursas“. Kalbėdamas apie Šalies Lyderį rinkėjas turėjo omenyje N. Nazarbajevo konstitucinį statusą.

„Manau, per 30 metų mums kai kur pasisekė. Buvo ir neigiamų dalykų, bet jų yra visose šalyse“, – kalbėjo M. Sagindikovas.

Praėjusį mėnesį už tuščio plakato laikymą per protestą sulaikytas vaizdo tinklaraštininkas Asianas Sagutdinovas naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu nurodė, jog rinkimuose nedalyvavo.

„Jeigu balsuoji nesąžininguose rinkimuose, leidi jiems sakyti, kad jie yra sąžiningi“, – teigė Uralsko mieste gyvenantis aktyvistas.

Valdžios perdavimas – iliuzija

Prieš ketverius metus prezidentu perrinktas N. Nazarbajevas gavo 98 proc. balsų. Rinkimų aktyvumas siekė 95 procentus.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) nėra pripažinusi visiškai demokratiškais nė vienų rinkimų Kazachstane. Į sekmadienį vykusius rinkimus ESBO atsiuntė daugiau nei 300 stebėtojų.

Vienas pirmųjų K. Ž. Tokajevo darbų tapus laikinuoju prezidentu buvo pasiūlymas pervadinti šalies sostinę Astaną, kurią N. Nazarbajevas pavertė iš stepių miestelio į svarbų milijoninį miestą, atsistatydinusio lyderio vardu.

Astana buvo pervadinta Nur Sultanu be konsultacijų su visuomene.

Prezidento rinkimuose atvirai deklaruodamas opozicines pažiūras dalyvavo vienintelis Amiržanas Kosanovas.

Tačiau netgi jo kritika valdžiai buvo neaiški, kandidatas vengė tiesiogiai pulti K. Ž. Tokajevą ar N. Nazarbajevą.

Nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ valdžios perdavimą Kazachstane pavadino iliuzija ir atkreipė dėmesį į K. Ž. Tokajevo laikinojo prezidentavimo metu pažeidinėtas žmogaus teises.

„Kazachų valdžia reguliariai nutraukia taikius protestus (...) ir skiria jų dalyviams įspėjimus, baudas ar trumpą įkalinimą“, – rašoma apžvalgoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių