Quantcast

Kazachstanas iškvietė Rusijos ambasadorių griežtam pokalbiui

Kazachstano užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė iškvietusi Rusijos ambasadorių Aleksejų Borodavkiną „rimtam pokalbiui“ po Maskvos reikalavimo išvaryti Ukrainos pasiuntinį.

Rusijos ir Kazachstano santykiai yra įtempti nuo Maskvos invazijos Ukrainoje pradžios vasario 24-ąją, nors Astana siekia išlaviruoti tarp Vakarų ir sąjungininkės Maskvos.

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) yra viešai prieštaravęs Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl Ukrainos.

Jis taip pat garantavo saugumą tūkstančiams rusų, bėgančių į Kazachstaną po dalinės mobilizacijos paskelbimo Rusijoje.

„Ambasadorius buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją rimtam pokalbiui. Aptarėme Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos pareiškimą, neatitinkantį lygiateisės strateginės partnerystės dvasios“, – sakoma Kazachstano Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Tai buvo gan griežtas pokalbis“, – pridūrė ministerija.

Tai buvo gan griežtas pokalbis.

Anksčiau šią savaitę M. Zacharova sakė, kad Kazachstanas nevykdo savo pažado išvaryti Ukrainos ambasadorių Kazachstane Petro Vrublevskį, viename interviu kalbėjusį apie rusų „žudymą“.

Vėliau ambasadorius paskelbė atsiprašymą.

M. Zacharovos antradienio pareiškime sakoma, jog Kazachstanas „pažadėjo, kad P. Vrublevskis artimiausiu įmanomu metu neatšaukiamai išvyks iš Kazachstano“.

Ji pridūrė, kad Maskvos „didžiausiam apgailestavimui“ P. Vrublevskis „vėl pasirodė Kazachstano sostinėje“ ir „aiškiai ne tam, kad tik susipakuotų daiktus ir išsivežtų šeimą namo“.

Kazachų užsienio reikalų ministerijos trečiadienio pareiškime sakoma, kad M. Zacharovos pastabos „prieštarauja sąjungininkų santykių tarp Kazachstano ir Rusijos pobūdžiui“.

Astana Ukrainai perdavė, kad P. Vrublevskio pareiškimas nepriimtinas, ir buvo pasiektas susitarimas dėl jo atšaukimo ir naujo ambasadoriaus paskyrimo, pridūrė ministerija.


Šiame straipsnyje: kazachstanasRusijos ambasadoriuskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių