Quantcast

Karas dėl Arkties: JAV prieš Rusiją

Šią savaitę didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukė Vašingtono ir Maskvos ginčas dėl to, kam turi priklausyti Arktis. Rusijai pareiškus pretenzijas į šią teritoriją, JAV netruko užginčyti tokias Maskvos užmačias.

Šią savaitę didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukė Vašingtono ir Maskvos ginčas dėl to, kam turi priklausyti Arktis. Rusijai pareiškus pretenzijas į šią teritoriją, JAV netruko užginčyti tokias Maskvos užmačias.

Sureagavo audringai

Ketvirtadienį Rusijos mokslininkai baigė unikalią ekspediciją į Arkties vandenyną, per kurią pirmą kartą istorijoje rusų batiskafai nusileido į jūros dugną po Šiaurės ašigaliu ir įsmeigė ten Rusijos vėliavą. Pasak ekspedicijos vadovo Arturo Čilingarovo, taip Rusija parodė, kad Arktis yra rusų.

Kai kurios valstybės į simbolinį Rusijos vėliavos įsmeigimą jūros dugne sureagavo labai audringai. „Mes negyvename XV a., kad kiekviena šalis bet kur nuvykusi galėtų įsmeigti savo vėliavą ir pasakyti: „Nuo šiol ši teritorija bus mūsų“, – pasipiktinęs pareiškė Kanados užsienio reikalų ministras Peteris MacKay'us.

Domina nafta ir dujos

Rusijai pareiškus pretenzijas į Arktiką, Jungtinės Valstijos netruko duoti atsaką. „Amerika rimtai ruošiasi užginčyti Rusijos teises į didelį Arktikos plotą, besiribojantį su Rusijos krantais nuo Čiukotkos iki Kolos pusiasalio, kurį Rusija visada laikė savo teritorija“, – interviu „USA Today“ pareiškė JAV valstybės sekretoriaus patarėjas teisiniais klausimais Johnas Bellingeris.

Pagal JAV geologinės tarnybos duomenis, po Arkties vandenyno dugnu yra iki 25 proc. visų pasaulinių naftos ir dujų atsargų.

J.Bellingerio teigimu, JAV gali pateikti prašymą gauti teisę valdyti Aliaskos valstijos pakrantės zoną, kuri apie 900 km nusitęsia į Arkties vandenyną.

Padalintos teritorijos

Dėl to JAV turi ratifikuoti JTO Jūrų teisės konvenciją. Po to Vašingtonas įgaus teisę dalyvauti tarptautinės komisijos pasitarimuose, kuri peržiūri valstybių pateiktas paraiškas.

Praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje SSRS, Norvegija, Danija, JAV ir Kanada pasidalino poliarinės zonos vandenis ir salas. Taip Rusijai atiteko didžiausia zona tarp Čiukotkos, Šiaurės polio ir Kolos pusiasalio. Šiame 1,2 mln. kv. kilometrų užimančiame trikampyje yra apie 100 mlrd. tonų naftos, didelės žuvies atsargos ir Šiaurės jūrų kelias.

Visuose rusų žemėlapiuose šis sektorius priskiriamas Rusijai, tačiau 1997 m. Maskva ratifikavo JTO Jūrų teisės konvenciją, pagal kurią ekonominės šalies ribos apribotos iki 320 km pakrantės zonos. Tokiu būdu buvo sumažintas Rusijos trikampis.

Ctv.ca, delfi.lt, KD inf.





NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių