Quantcast

Karalienė Elizabeth patvirtino „Brexit“ sutarties įstatymą

Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ketvirtadienį oficialiai patvirtino istorinį įstatymą, atveriantį kelią Jungtinei Karalystei šio mėnesio gale išstoti iš Europos Sąjungos.

„Brexit“ užbaigia dešimtmečius trukusią JK integraciją į ES, šaliai siekiant labiau nepriklausomos, bet neaiškios ateities.

„Jos Didenybė Karalienė dabar suteikė #KarališkąjįPritarimą“ premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vyriausybės parengtam ir šią savaitę parlamento patvirtintam „Brexit“ sutarties įstatymui, per „Twitter“ parašė „Brexit“ sekretorius Steve'as Barclay (Stivas Barklis).

„Patvirtinus įstatymą JK gali palikti ES sausio 31-ąją“, – pridūrė jis.

Gavus formalų valstybės galvos pritarimą JK išstojimo iš ES įstatymui, po trejus metus trukusių rietenų ir atidėliojimų Britanija pagaliau galės palikti savo artimiausias kaimynes ir prekybos partneres.

Du aukščiausio rango ES pareigūnai oficialiai šią sutartį turėtų pasirašyti penktadienį, o B. Johnsonas – vienas pagrindinių „Brexit“ šalininkų stovykls veikėjų per 2016 metų referendumą – savo parašą ant dokumento padės artimiausiomis dienomis.

„Kartais atrodė, kad niekada nekirsime „Brexit“ finišo linijos, bet mes tai padarėme“, – pareiškė B. Johnsonas trečiadienį, abejiems parlamento rūmams ratifikavus jo su Briuseliu pasiektą susitarimą.

„Dabar galime užmiršti praėjusių trejų metų apmaudą ir susiskaldymą bei susitelkti į šviesią, nuostabią ateitį“, – sakė jis.

Numatytas JK atsiskyrimas nuo Europos Sąjungos vainikuoja įspūdingą B. Johnsono sugrįžimą į politiką vienu sudėtingiausiu Britanijai laikotarpiu po Antrojo pasaulinio karo.

2018 metais jis pasitraukė iš premjerės Theresos May (Terezos Mei) vyriausybės, protestuodamas dėl, anot jo, pernelyg Europai palankių skyrybų sąlygų.

Praėjusių metų gegužę B. Johnsonas sugrįžo, premjero poste pakeitęs Th. May. Jis sugebėjo persiderėti su Briuseliu dėl „Brexit“ sutarties bei sugrąžinti vyriausybei parlamento kontrolę, praėjusį mėnesį surengęs rizikingus pirmalaikius parlamento rinkimus.

Visa kita – tik formalumai. Įstatymų leidėjai beveik nediskutuodami pritarė B. Johnsono išstojimo sutarčiai, nors kritikai sako, kad Britanijai ji yra dar nepalankesnė nei „skyrybų“ sąlygos, dėl kurių buvo susitarusi Th. May.

Savo pergalę  B. Johnsonas pažymės į apyvartą paleisdamas naujas progines monetas ir sausio 31 dieną pirmininkaudamas ministrų kabineto posėdžiui „Brexit“ remiančioje Šiaurės Anglijoje.

„Svarbiausias prioritetas“

Dabar B. Johnsonas turi susitarti dėl sąlygų, pagal kurias Britanija prekiaus ir dalysis su likusiomis 27 ES narėmis viskuo – nuo žvejybos plotų iki duomenų.

Nors oficialios derybos turėtų prasidėti ne anksčiau nei kovą, bet žodžių karas jau intensyviai vyksta.

B. Johnsonas tvirtina, kad nepratęs metų pabaigoje numatyto derybų pabaigos termino. Tuo metu Briuselis sako, kad išsamiai sutarčiai sudaryti laiko reikės gerokai daugiau.

JK vyriausybė taip pat reikalauja, kad po „Brexit“ galėtų pati reglamentuoti tokius opius klausimus kaip aplinkos apsaugos reikalavimai ir darbuotojų teisės.

ES pareigūnai baiminasi, kad tai gali suteikti Britanijai neteisingą pranašumą ir grasina atsakyti mokesčiais bei kvotomis, kurie būtų ypač nenaudingi britų automobilių ir farmacijos pramonei.

Tačiau kai kurie apžvalgininkai mano, kad B. Johnsonas yra pasirengęs sumokėti šią kainą, kad įgyvendintų rinkėjų norą „įvykdyti „Brexit“.

Jis tvirtina, kad įgytas lankstumas po „Brexit“ leis jam greitai pasiekti susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis valstybėmis, kurių ekonomika auga greičiau nei ES bloko.

JAV pareigūnai sako, kad yra linkę pasirašyti susitarimą su B. Johnsonu.

Toks susitarimas „prezidentui (Donaldui) Trumpui (Trampui) yra svarbiausias prioritetas, ir tikimės jį sudaryti šiais metais“, sakė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) prieš ateinantį savaitgalį atvykdamas į Londoną.

JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas (Vilberas Rosas) pridūrė, jog B. Johnsonui bus lengviau su Vašingtonu nei su Briuselius, nes „JK ir ES turi gerokai mažiau problemų“.

Būsimo susitarimo su Briuseliu dėl santykių po „Brexit“ viziją B. Johsonas turėtų pristatyti savo svarbiame pranešime kitą mėnesį.

„Galėsime pradėti derybas su viso pasaulio valstybėmis, įskaitant JAV“ tuo pačiu metu, kai vyks derybos su Briuseliu, sakė Dauningo gatvė trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Kad tai šaunu.O mūsų šalelė tai iklimpo gan gyliai.Baisu net pagalvoti kas mus laukia.

kas

kas portretas
is to juk monarchijai vstiek galas ir ta parode Hario pozicija VALIO...

Valio!!!

Valio!!! portretas
BRITANIJA LAISVA !!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių