Quantcast

Kanados ministras pirmininkas prieš galimus rinkimus pertvarkė vyriausybę

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) antradienį paskelbė apie nedidelį vyriausybės pertvarkymą prieš galimus pirmalaikius rinkimus artimiausiais mėnesiais.

Svarbiausia tai, kad buvo pakeistas užsienio reikalų ministras – šį postą iš Francois-Philippe'o Champagne'o (Fransua Filipo Šampano), kuris dirbs pramonės ministru, perims buvęs astronautas Marcas Garneau (Markas Garno), iki šiol dirbęs susisiekimo ministru.

Prisaikdinimo ceremonija truko vos kelias minutes ir dėl griežtų karantino priemonių buvo surengta pasitelkus vaizdo konferencijų programėlę „Zoom“.

Pakeitimus paspartino pasitraukiančio pramonės ministro Navdeepo Bainso (Navdypo Bainso) sprendimas dėl priežasčių, susijusių su šeima, nedalyvauti kituose rinkimuose.

„Atėjo laikas man didžiausią dėmesį skirti svarbiausiam savo gyvenimo darbui: buvimui tėčiu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paaiškino N. Bainsas, kuris pramonės ministro poste dirbo nuo 2015-ųjų, kai J. Trudeau liberalai atėjo į valdžią.

Susisiekimo ministerijos vairą dabar perims ministro pirmininko sekretorius parlamente Omaras Alghabra (Omaras Algabra), kuriam teks skubiai priimti sprendimus dėl finansinės pagalbos kanadiečių oro linijoms ir dėl to, kada vėl leisti lėktuvams „Boeing 737 MAX“ skraidyti Kanados oro erdvėje. Šio modelio lėktuvų skrydžiai visame pasaulyje buvo uždrausti po dviejų didelių katastrofų.

M. Garneau į Užsienio reikalų ministeriją atsineša plačias žinias apie JAV – Kanados kaimynę ir svarbiausią prekybos partnerę, kur išrinktasis prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) rengiasi įsikraustyti į Baltuosius rūmus.

M. Garneau taip pat turi nemažai tarptautinės diplomatijos patirties. Jis vadovavo Kanados atsakui į atsitiktinį keleivinio lėktuvo numušimą Irane.

J. Trudeau, kuris per 2019 metų rinkimus neteko daugumos parlamente, pastaraisiais mėnesiais ne kartą sakė kanadiečiams, kad netrukus šalyje gali būti surengti pirmalaikiai rinkimai.

Jis tvirtina, kad svarbiausias jo vyriausybės prioritetas yra kova su pandemija, bet vietos žiniasklaida praneša, kad liberalų parlamentarams buvo pasakyta rengtis pavasarį dalyvauti rinkimų kovoje.

Praėjusį kartą J. Trudeau ministrų kabinetą pertvarkė 2020 metų rugpjūtį, po netikėto finansų ministro Billo Morneau (Bilo Morno) atsistatydinimo kilus skandalui dėl etikos pažeidimų ir pasirodžius pranešimams apie ministro nesutarimus su vyriausybės vadovu dėl biudžeto išlaidų pandemijos metu.

Kanados etikos komisija tyrė ministro ryšius su labdaros organizacija „WE Charity“, kuriai Otava pavedė skirstyti paramą Kanados jaunimui pandemijos metu. Kontraktas buvo atšauktas paaiškėjus, kad B. Morneau duktė dirbo šiai organizacijai.

Prie Finansų ministerijos vairo tuomet stojo ministro pirmininko pavaduotoja Chrystia Freeland (Kristija Friland), kuri minima kaip galima J. Trudeau politinė įpėdinė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių