Quantcast

Kaip žiūrima į Rūmų perversmo galimybę Kremliuje?

  • Teksto dydis:

Viešumoje daug kalbama apie Rusijos armijos ir saugumo tarnybos generolų ir pulkininkų nušalinimus ar net areštus. Plačiau apie tai – LNK diskusijoje su apžvalgininku Mariumi Laurinavičiumi.

– Apie vadinamuosius valymus Rusijos saugumo struktūrose daugiausia kalba ukrainiečiai. Ar tai gali būti tiesa ir ar tai iš ties svarbūs pokyčiai Rusijoje?

– Kai kurie pranešimai yra patvirtinti net pačioje Rusijoje. Kalbu, pvz., apie Nacionalinės gvardijos vado pavaduotojo atsistatydinimą, kaip oficialiai teigiama, nors visiškai aišku, kad jis atleistas. Tokie dalykai patvirtinti ir žinomi. Kai kurie kiti labiau remiasi gandais. Apie FSB penktosios valdybos vadovybės pašalinimą iš pareigų ir apie areštą ar namų areštą – nepatvirtinta informacija, bet iš kelių skirtingų tikrai patikimų šaltinių. Nematau didelio pagrindo labai kažkuo abejoti.

– Kaip manote, ko siekiama?

– Pirmiausia, ieškoma kaltų dėl nesėkmingos karinės operacijos, kuri virto visišku fiasko. Antra – Rusijoje yra mafijinė, klaninė sistema ir dabar, ieškant kaltų, skirtingi klanai, skirtingos jėgos struktūros ieško galimybių įtvirtinti savo galią, prasideda tarpusavio kovos. Vladimirui Putinui bandoma pateikti, kas yra kaltas, ir jis pats ieško kaltų, bando spręsti situaciją. Kompleksinis dalykas, bet susijęs su fiasko, kurį jie patiria karo lauke.

 Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Vyrauja populiari prielaida, kad Kremlius saugumo rankomis atsikrato pernelyg populiarių ir galią įgijusių generolų, esą, kad jie nemestų iššūkio režimui. Koks pavojus režimui?

– Tai yra šio režimo pabaigos pradžia. Tai nebūtinai įvyks greitai, bet grėsmių ir ženklų, kad tikrai ne viskas gerai, vis daugėja. Manau, procesas prasidėjęs. Bet, kalbant apie sisteminį generolų šalinimą, manau, kad tai sąmokslo teorija. Režimas plačiąja prasme susikūręs karinių struktūrų pagrindu, generolų šalinimas – kas juos šalina, jei pats režimas susikūręs tuo pagrindu. Nėra atskiro Kremliaus, kuris nebūtų sudarytas tų struktūrų pagrindu.

– Kaip galvojate, kokia tikimybė Rūmų perversmui Kremliuje? Galbūt niekada ir neįvyks?

– Tikimybė šiuo metu yra labai didelė. Tik nereikia apsigauti ir manyti, kad mes turėtume jo tikėtis ryt, poryt ar po mėnesio. Yra galimybė, kad jis ir neįvyks, bet šiuo metu vertinčiau, kad režimo žlugimas praktiškai neišvengiamas ir neduočiau jam daugiau kaip dvejų metų.


Šiame straipsnyje: Kremliuskaras UkrainojeRusijaperversmasLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių