Quantcast

K. Micotakis: Graikija neketina įsitraukti į ginklavimosi varžybas su Turkija

Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis neketina įsitraukti į ginklavimosi varžybas su Turkija.

Jis išreiškė viltį, kad nesutarimus su kaimyne pavyks spręsti dialogu, bet pabrėžė, jog Graikija turi būti pajėgi apginti savo teritoriją ir suverenitetą.

Tokiu komentarus K. Micotakis išsakė praėjus dviem dienoms po to, kai Atėnai su Paryžiumi pasirašė apie 3 mlrd. eurų vertės gynybos sutartį, apimančią, be kita ko, trijų prancūziškų fregatų pardavimą Graikijos kariniam laivynui.

„Negalime ignoruoti fakto, kad gyvename labai sudėtingoje kaimynystėje. Tai geografinė realybė, kurios negalime ignoruoti“, – per Atėnuose vykusią konferenciją „Demokratijos forumas“ sakė K. Micotakis.

„Neketinu įsitraukti į ginklavimosi varžybas su Turkija ir visada ištiesiu Turkijai draugystės ranką. Daugeliu klausimų smarkiai nesutariame, tačiau turėtų būti būdas šiuos nesutarimus išspręsti dialogu“, – kalbėjo premjeras.

„Vis dėlto ginsime mūsų teritoriją, teritorinį vientisumą, suverenitetą ir suverenias teises, o kad tai padarytume, mums reikia tvirtų atgrasymo priemonių“, – pridūrė jis.

Graikijos perkamos prancūziškos fregatos „įves karinį karines jūrų pajėgas į naują skaitmeninę erą“, taip pat „suteiks mums labai didelius atgrasymo pajėgumus ateinančiais metais, ateinančiais dešimtmečiais“, – pareiškė K. Micotakis.

„Privalome pasirūpinti, kad turėtume pajėgumų apsiginti“, – pabrėžė jis.

Pastaraisiais metais tarp Graikijos ir jos istorinės regioninės varžovės Turkijos auga įtampa dėl teisių į energijos išteklių žvalgymą Viduržemio jūros rytuose. Abi NATO priklausančios kaimynės jau ne vieną dešimtmetį nesutaria dėl daugybės klausimų, tokių kaip teritorinės teisės Egėjo jūroje, įsiterpusios tarp abiejų šalių, taip pat jūrų ir oro sienos bei etninių mažumų teisės.

Graikijos ir Prancūzijos pasirašytas susitarimas apima įsipareigojimą teikti savitarpio pagalbą trečiosios šalies užpuolimo atveju.

"[Šioje nuostatoje] iš esmės sakoma, kad jei kuri nors šalis būtų užpulta, jei būtų kvestionuojama jos teritorija, jos suverenitetas, kita šalis privalo jai padėti, – kalbėjo graikų lyderis. – Ir tai yra strateginė partnerystė, kuri, mano galva, viršija jau dabar į Europos sutartis įtrauktas tarpusavio pagalbos nuostatas.“

Jo teigimu, šis susitarimas neskirtas varžytis su NATO ar kitais aljansais.

„Palaikome nuolat stiprėjančią strateginę partnerystę su Jungtinėmis Valstijomis. Netrukus pasirašysime... naują abipusės gynybos ir bendradarbiavimo susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis penkerių metų laikotarpiui“, – sakė K. Micotakis.

Jis pridūrė: „Graikija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos yra NATO narės – taigi, čia nėra jokios tikros konkurencijos. Kalbame apie viena kitą papildančias iniciatyvas.“

Graikija jau yra įsigijusi 18 prancūziškų naikintuvų „Rafale“ ir planuoja pirkti dar šešis, įgyvendinama savo kariuomenės modernizavimo programą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
graikai vengrai dar masto tik ne musu lgbt prdurkai su simberg bobom per kurias su a nuko saikom viskas bira pagal bidono programa setono incijuota o svabo ireminta==========
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių