Quantcast

JT: visiškai lyčių lygybei pasiekti prireiks šimtmečių

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje įspėjo, kad visiška lyčių lygybė, esant dabartiniam pažangos tempui, bus pasiekta tik per beveik 300 metų, ir teigė, kad daugybė dabartinių krizių dar labiau padidino skirtumus.

„Ataskaitoje apskaičiuota, kad, esant dabartiniam pažangos tempui, prireiks 286 metų, kad būtų panaikintos teisinės apsaugos spragos ir panaikinti diskriminaciniai įstatymai; 140 metų, kad moterys vienodai [su vyrais] užimtų vadovaujamas pareigas darbo vietoje, ir mažiausiai 40 metų, kad būtų pasiektas vienodas atstovavimas nacionaliniuose parlamentuose“, – teigė tyrimą parengęs JT lyčių lygybės ir moterų įgalinimo padalinys (UN Women).

Tai labai toli nuo tikslo iki 2030 metų pasiekti lyčių lygybę, kaip numatyta JT darnaus vystymosi tiksluose (DVT).

„Pasauliniai iššūkiai, tokie kaip COVID-19 pandemija ir jos padariniai, smurtiniai konfliktai, klimato kaita ir priešiškumas moterų seksualinei ir reprodukcinei sveikatai bei teisėms, dar labiau didina lyčių nelygybę“, – sakoma „UN Women“ ir JT Ekonomikos ir socialinių reikalų departamento pareiškime.

Jame teigiama, kad 2022 metų pabaigoje maždaug 383 mln. moterų ir mergaičių gyvens ypač dideliame skurde už mažiau nei 1,90 JAV dolerio (euro) per dieną, palyginti su 368 mln. vyrų ir berniukų, o tai yra nerimą keliantis posūkis pastangose mažinti skurdą.

2021 metų pabaigoje moterų ir mergaičių, kurios buvo priverstinai perkeltos, skaičius siekė 44 mln. – tai didžiausias kada nors buvęs skaičius. Be to, daugiau nei 1,2 mlrd. vaisingo amžiaus moterų ir mergaičių, gyveno šalyse, kuriose taikomi abortų prieinamumo apribojimai.

„Labai svarbu, kad dabar susitelktume ir investuotume į moteris ir mergaites, kad susigrąžintume ir paspartintume pažangą“, – sakė „UN Women“ vykdomoji direktorė Sima Bahous (Sima Bahus).

„Duomenys rodo, kad dėl pasaulinių krizių jų gyvenimas neabejotinai pablogėjo – sumažėjo pajamos, saugumas, išsilavinimas ir sveikata. Kuo ilgiau užtruksime, kol pakeisime šią tendenciją, tuo brangiau tai kainuos mums visiems“, – sakė ji pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Feministinis

Feministinis portretas
briedas .Net kai kurios feministės tai suvokia,bet desperatiškai spardosi .

Transvestitu

Transvestitu portretas
sapnas ir svajones ............. konteineriukuose

išvada

išvada portretas
Kai vyrai išmoks gimdyti, o moterims išaugs pimpiai, tada ir bus pasiekta lyčių lygybė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių