Quantcast

JT vadovas: Ukrainos taikos derybos šiuo metu neįmanomos

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) antradienį Ispanijos dienraštyje „El Pais“ paskelbtame interviu pareiškė, kad taikos derybos, kuriomis siekiama užbaigti karą Ukrainoje, šiuo metu yra neįmanomos.

Jo pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai Rusijos ir Ukrainos vadovai per Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjimo renginius ragino siekti pergalės.

„Akivaizdu, kad abi šalys yra visiškai įsitraukusios į šį karą“ ir „įsitikinusios, kad gali laimėti“, sakė JT vadovas „El Pais“.

A. Guterresas išreiškė viltį, kad ateityje Rusiją ir Ukrainą pavyks susodinti prie derybų stalo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį Maskvos Raudonojoje aikštėje vykusiame Pergalės dienos parade pareiškė, kad pasaulis atsidūrė lūžio taške ir teigė, kad prieš Rusiją pradėtas karas.

Akivaizdu, kad abi šalys yra visiškai įsitraukusios į šį karą.

Dieną prieš tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo, kad Rusijos pajėgos bus nugalėtos, „kaip buvo nugalėtas nacizmas“.

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas (Čin Gangas) šią savaitę lankosi Europoje, Kinijai siekiant tarpininkauti sprendžiant konfliktą.

Antradienį A. Guterresui buvo įteiktas Carloso V (Karloso V) Europos apdovanojimas, skiriamas asmenims ar organizacijoms, prisidėjusiems prie Europos kultūrinių ir istorinių vertybių puoselėjimo ar europinės integracijos.

„Universalioms vertybėms, principams ir idėjoms, kurios mus vienija kaip žmonių šeimą... nebuvo iškilusi tokia didelė grėsmė nuo pat Jungtinių Tautų įkūrimo“, – sakė A. Guterresas.

„Rusijos įsiveržimas į Ukrainą... kelia šaliai ir jos gyventojams kančias ir masinį naikinimą bei prisideda prie pasaulinės ekonomikos sutrikimų, kuriuos išprovokavo COVID-19 pandemija.

„Todėl turime pakelti balsą ir dar kartą patvirtinti savo vertybes. Ir visų pirma mums reikia taikos“, – pridūrė 74 metų buvęs Portugalijos ministras pirmininkas.


Šiame straipsnyje: Jungtinės Tautoskaras UkrainojeVladimiras PutinasKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių