Quantcast

JT vadovas pasmerkė smarkiai išaugusius naftos ir dujų įmonių pelnus dėl karo Ukrainoje

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį apkaltino naftos ir dujų bendroves, kad jos gauna „perteklinį“ pelną iš energetikos krizės, kurią sukėlė karas Ukrainoje, ir pareiškė, kad tai yra „amoralu“.

A. Guterresas, skelbdamas JT ataskaitą apie Rusijos invazijos į Ukrainą padarinius, paragino vyriausybes apmokestinti perteklinį šių bendrovių pelną.

„Amoralu, kad naftos ir dujų bendrovės gauna rekordinį pelną iš šios energetikos krizės, ir tai daroma skurdžiausių žmonių ir bendruomenių sąskaita ir didžiule kaina klimatui“, – sakė JT vadovas žurnalistams.

„Raginu visas vyriausybes apmokestinti šį perteklinį pelną, o gautas lėšas panaudoti pažeidžiamiausiems žmonėms paremti šiuo sunkiu laikotarpiu“, – sakė A. Guterresas.

„Taip pat raginu žmones visame pasaulyje pasiųsti aiškią žinią iškastinio kuro pramonei ir jos finansuotojams, kad šis groteskiškas godumas skaudžiai atsiliepia skurdžiausiems ir pažeidžiamiausiems žmones, kartu naikindamas mūsų vienintelius bendrus namus – mūsų planetą“, – sakė jis.

A. Guterresas sakė, kad bendras didžiausių energetikos bendrovių pelnas pirmąjį šių metų ketvirtį siekė beveik 100 mlrd. dolerių.

Pakilus naftos ir dujų kainoms, BP, „ExxonMobil“, „Chevron“ ir „Shell“ antrąjį ketvirtį taip pat pranešė apie milžiniškus pelnus.

JT vadovas teigė, kad nuo dabar iki metų pabaigos 82 šalyse 345 mln. žmonių „labai trūks maisto“ arba jiems „gresia didelis pavojus patirti maisto nepriteklių“, t. y. dėl karo Ukrainoje poveikio jų padaugės 47 mln.

A. Guterresas perspėjo, kad „daugelis besivystančių šalių skendi skolose, neturi galimybių gauti finansavimą, sunkiai atsigauna po COVID-19 pandemijos ir gali atsidurti užribyje“.

„Jau dabar matome įspėjamuosius ženklus apie ekonominių, socialinių ir politinių sukrėtimų bangą, kuri neaplenktų nė vienos šalies“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Antonio Guterresaskaras Ukrainojenaftapelnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių