Quantcast

JT ruošiasi paskelbti svarbią ataskaitą apie klimato būklę

Pasaulio naujienose dominuojant gaisrų ir potvynių vaizdams, Jungtinių Tautų klimatologų komisija pirmadienį paskelbs nekantriai laukiamas temperatūros didėjimo ir jūros lygio kilimo prognozes, likus mažiau kaip trims mėnesiams iki Škotijoje vyksiančio itin svarbaus viršūnių susitikimo klimato klausimais.

Po dvi savaites virtualiu formatu trukusių derybų 195 šalys penktadienį patvirtino Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) vertinimą dėl praeities ir ateities klimato šiltėjimo tendencijų, parengtą kaip „santrauka politikos formuotojams“ (SPF).

Šis dokumentas, patikrintas ir patvirtintas eilutė po eilutės, žodis po žodžio, tikriausiai pateiks niūrų spartėjančios klimato kaitos paveikslą ir perspės apie netolimos ateities grėsmes.

IPCC „vertinamoji ataskaita“ yra pirmasis tokio pobūdžio dokumentas nuo 2014 metų. Nuo to laiko padėtis pasaulyje ir mokslo pajėgumai gerokai pasikeitė.

Nuolat tobulinamos technologijos dabar leidžia mokslininkams matuoti klimato pokyčius ir prognozuoti jų būsimą kryptį. Naujojoje ataskaitoje pateikiamos įvairios pasaulio temperatūros kaitos iki šio šimtmečio pabaigos prognozės, atsižvelgiant į atmosferos taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis skirtingus scenarijus.

Ataskaita yra beveik visiškai pagrįsta paskelbtais mokslo tyrimais. Joje sakoma, kad net ir susiklosčius optimistiškiausiam scenarijui pasaulio klimato atšilimas bent jau laikinai viršys Paryžiaus klimato sutartimi numatytą ribą – 1,5 Celsijaus laipsnio, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos. Be to, dokumente nurodoma, kad ilguoju laikotarpiu jūros lygis kils sparčiau nei iki šiol buvo prognozuota.

Ataskaita taip pat turėtų atspindėti didžiulę pažangą mokslo tyrimuose, leidžiančiuose ekspertams konkrečius ekstremalių orų atvejus tiesiogiai susieti su žmogaus veiklos lemiamais klimato pokyčiais.

Nors IPCC ataskaitos pagrindas yra išskirtinai mokslinis, jos santrauka politikos formuotojams yra derinama valstybių atstovų, todėl joje atspindimi susikertantys prioritetai.

Prie šių derybų prisidėjęs Belgijos klimato fizikas ir buvęs IPCC bendrapirmininkis Jeanas-Pascalis van Ypersele'is (Žanas Paskalis van Iperselis) sakė, kad diskusijos buvo grindžiamos mokslo tyrimais.

„Galiu paliudyti, kad #KlimatoAtaskaitos autoriams priklausė paskutinis žodis dėl kiekvieno sakinio SPF, kuri iš tikrųjų yra „Santrauka politikos formuotojams“, o ne „Politikos formuotojų santrauka“, – jis parašė per „Twitter“.

Dokumentas bus paskelbtas likus mažiau kaip trims mėnesiams iki Glazge vyksiančių klimato derybų COP26, laikomų itin svarbiomis žmonijos pastangoms apriboti blogiausius pasaulio šiltėjimo padarinius.

Tai bus iki šiol bene griežčiausias perspėjimas, kad žmogaus veikla neraminančiai spartina pasaulio atšilimą.

„Tai bus iki šiol bene griežčiausias perspėjimas, kad žmogaus veikla neraminančiai spartina pasaulio atšilimą. Štai kodėl COP26 mums turi tapti momentu pasielgti teisingai“, – savaitgalį sakė COP26 pirmininkas Alokas Sharma (Alokas Šarma).

„Negalime sau leisti laukti dvejus, penkerius ar dešimt metų – tinkamas metas yra dabar“, – jis pabrėžė duodamas interviu vienam britų laikraščiui.

Prancūzų klimatologė Corinne Le Quere (Korin Le Kerė) penktadienį pasveikino delegatus, baigusius rengti „tekstą, kuris, mano nuomone, bus viena svarbiausių kada nors paskelbtų mokslo ataskaitų“.

IPCC naujausias klimato būklės vertinimas, žinomas kaip AR6, bus paskelbtas dviem dalimis.

Darbo grupės ataskaita apie klimato kaitos padarinius, su kurio juodraščiu buvo leista susipažinti naujienų agentūrai AFP, turėtų būti paskelbta 2022 metų vasarį.

Kita ataskaita, daugiausiai aptarianti priemones atmosferos taršai mažinti ir galimybėms prisitaikyti prie klimato pokyčių, turėtų pasirodyti ateinančių metų kovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam ar tai ups

tam ar tai ups portretas
teisingai pasiūlo

ups

ups portretas
mums nereikia tų ataiskaitų, patys matome, kas dedasi, ir kiek jau buvo tų ataiskaitų, bet realiai niekas nedaroma, tik žadama nuo tada, nuo tada....kodėl ne nuo šiandien? miestuose kvėpuoti jau nebėra kuo, o, jei pasiskundi, pasiūlo važiuoti gyventi į laukus....

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
AR MOKSLININKAI PAŽISTA, inž. ROMUALDO ZUBINO ATRASTĄ TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS? NE! O LAIKAS JAU PAŽINTI! AR MOKSLININKAI ŽINO, KAD NUO 2500 -jų metų, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, iki šio TŲKSTANTMEČIO PABAIGOS, VIEŠPATAUS TIKTAI VIENA SAULĖ, PIETINIAME, VIENAS MĖNULIS!!! TIKIU, KAD NE?! LAIKAS, OY LAIKAS, MOKSLININKAMS PAŽINTI - TREČIĄJĮ ir KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių