Quantcast

JT pasiuntinys atvyko pirmo vizito į Jemeno sostinę nuo paliaubų pradžios

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Hansas Grundbergas pirmadienį pradėjo savo pirmą vizitą sukilėlių kontroliuojamoje Jemeno sostinėje po balandžio 2 dieną paskelbtų paliaubų, abiem šalims kaltinant vienai kitą paliaubų pažeidimais.

Švedų diplomatas turėtų susitikti su husių sukilėlių pareigūnais. Tai pirmas H. Grundbergo apsilankymas Sanoje nuo rugsėjo, kai jis buvo paskirtas specialiuoju pasiuntiniu Jemene.

„Jis tikisi bendradarbiauti su [husių judėjimo] „Ansar Allah“ vadovybe įgyvendinant ir tvirtinant paliaubas bei aptariant tolesnius veiksmus“, – socialiniame tinkle „Twittter“ paskelbė L. Grundbergo biuras, pranešdamas apie vizito pradžią.

Jemeną krečiantis žiaurus karas prasidėjo 2014 metais, Irano remiamiems husių sukilėliams užgrobus sostinę Saną. Kitais metais į konfliktą įsitraukė Saudo Arabija ir jos sąjungininkės, pradėjusios niokojamą aviacijos smūgių kampaniją. Koalicija stengėsi išstumti husius ir atkurti tarptautinės bendrijos pripažįstamą vyriausybę.

Jungtinės Tautos sako, kad šis konfliktas atvedė prie didžiausios dabartinės humanitarinės krizės pasaulyje.

Dviejų mėnesių paliaubų, įsigaliojusių pirmąją musulmonų šventojo pasninko mėnesio Ramadano dieną, iš esmės yra laikomasi.

„Nuo paliaubų pradžios matome, kad smurto žymiai sumažėjo“, – praėjusią savaitę virtualioje spaudos konferencijoje sakė H. Grundbergas.

Tačiau abi šalys kaltina viena kitą paliaubų susitarimo pažeidimais. Vyriausybė kaltina sukilėlius perdislokuojant karines pajėgas ir tęsiant atakas bepiločiais dronais, o sukilėliai sako „atrėmę“ vyriausybei ištikimų pajėgų veržimąsi.

Vienas šaltinis Jemeno kariuomenėje naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė, kad vyriausybei ištikimos pajėgos „atrėmė husių ataką“ pietinėje Maribo – paskutinės vyriausybės tvirtovės šalies šiaurėje – dalyje.

L.  Grundbergas tviteryje paragino visas šalis pademonstruoti „savitvardą“ ir patikino, kad „labai atidžiai stebi naujausius įvykius Maribe“.

Ketvirtadienį Rijade įsikūręs Jemeno prezidentas Abedrabbo Mansouras Hadi (Abedrabas Mansuras Hadis) pranešė, kad perduoda savo įgaliojimus naujai įkurtai prezidentinei vadovaujančiajai tarybai, kuri turės rasti „galutinį politinį sprendimą“ su husiais.

Pagal paliaubų susitarimą, kuris gali būti atnaujintas, Saudo Arabijos vadovaujama koalicija sutiko nutraukti oro, sausumos ir jūrų pajėgų karines operacijas. Taip pat susitarta dėl dviejų savaitinių komercinių lėktuvų skrydžių į Saną ir iš jos atnaujinimo bei 18 tanklaivių su degalais įleidimo į sukilėlių kontroliuojamą Chudaidos uostą.

Per Jemeno pilietinį karą tiesiogiai ir netiesiogiai žuvo šimtai tūkstančių žmonių, dar milijonai gyventojų atsidūrė prie bado slenksčio šioje seniai skurdžiausia laikomoje arabų pasaulio šalyje.

Redaktorius Raimondas Čiuplys



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių