Quantcast

JT nori derybas dėl Sirijos atskirti nuo karo Ukrainoje klausimo

Jungtinės Tautos ragina apsaugoti diplomatines derybas dėl Sirijos, atidėtas Rusijai pateikus reikalavimų, susijusių su jos karu Ukrainoje.

JT specialusis pasiuntinys Sirijai Geiras Pedersenas (Jeiras Pedersenas) šią savaitę turėjo pirmininkauti devintam derybų ratui Ženevoje dėl Sirijos naujos konstitucijos, tačiau turėjo jį atidėti Maskvai iškėlus klausimų dėl jo vietos. Kaip pranešta, Maskva tvirtino, kad jai sankcijų dėl karo Ukrainoje paskelbusi Šveicarija nėra neutrali.

Atstovė Jenifer Fenton (Dženifer Fenton) reporteriams Ženevoje sakė, kad G. Pedersenas ketvirtadienį už uždarų durų informavo Saugumo Tarybą ir išreiškė apgailestavimą dėl atidėjimo, „ypač dėl to, kad jį nulėmė klausimai, nesusiję su Sirijos“ reikalu.

Kaip Taryboje sakė pasiuntinys, Sirijos vyriausybės atstovas informavo jį, kad Damaskas kitame derybų dėl konstitucijos rate bus pasirengęs dalyvauti tik tuomet, kai bus „patenkinti Rusijos Federacijos prašymai“.

G. Pedersenas, pasak atstovės, „paragino visas šalis apsaugoti Sirijos procesą nuo kitur pasaulyje vykstančių konfliktų poveikio ir į pirmą planą iškelti sirų interesus“.

J. Fenton pabrėžė, kad 2018 metais, kai buvo sumanytas konstitucinis komitetas, viena iš sąlygų buvo susitikimus rengti Ženevoje, be kišimosi iš užsienio.

G. Pedersenas pripažino, kad iššūkiai, su kuriais susiduria seniai įstrigusios derybos dėl Sirijos konstitucijos perrašymo, yra „daug didesni nei vietos klausimas“, sakė atstovė.

„Vienas iššūkių yra sparta ir darbo metodai, kitas – politinė valia“, – nurodė ji.

Per praėjusį derybų ratą birželio pradžioje konkuruojančios šalys į priekį pasistūmėjo labai nežymiai, o G. Pederseno biuras smerkė lėtą tempą ir pripažino, kad lieka „reikšmingų nesutarimų“.

Anot atstovės, ketvirtadienį G. Pedersenas Tarybai sakė, kad „dabartinė aklavietė... verčia apmąstyti plačiau“.

Jis nurodė, kad sirų padėtis išlieka baisi, ir akcentavo būtinybę „atidėti nesutarimus ir pasiūlyti sirams bendrą konstruktyvią poziciją“.

Sirijos karas prasidėjo 2011-aisiais, valdžiai pradėjus brutaliai slopinti antivyriausybinius protestus. Per karą jau žuvo kone pusė milijono žmonių, milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Preliminariomis derybomis siekiama perrašyti karo draskomos šalies konstituciją, tikimasi, kad derybos gali sudaryti sąlygas platesniam politiniam procesui.

Norvegų diplomatas G. Pedersenas tarpininkauja deryboms tarp prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybės, opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovų.

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeSirijaGeiras PedersenasJungtinės Tautos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių