Quantcast

JT meteorologijos organizacija: baigėsi „La Nina“ klimato ciklas

Baigėsi 2020–2021 metų orų reiškinys „La Nina“, antradienį pranešė JT Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO).

„La Nina“ – tai plačiu mastu kas 2–7 metus vykstantis paviršinių temperatūrų atvėsimas Ramiojo vandenyno centrinėje bei rytinėje dalyse ties pusiauju.

Jo poveikis turi didelės įtakos viso pasaulio orams, tai paprastai reiškinys, priešingas reiškiniui „El Nino“, kuris turi šiltėjimo poveikį pasaulinei orų temperatūrai.

PMO teigia, kad per ateinančius kelis mėnesius Ramiojo vandenyno atogrąžų vandenyse greičiausiai vyraus neutralios sąlygos, t. y. neveiks nei „El Nino“, nei „La Nina“, tuo metu tikimasi, kad oro temperatūra nuo birželio iki rugpjūčio bus aukštesnė nei vidutinė, ypač šiauriniame pusrutulyje.

Atmosferos ir vandenyno rodikliai rodo, kad „La Nina“ sąlygos buvo nuo 2020 metų rugpjūčio–rugsėjo.

Šis reiškinys pasiekė aukščiausią tašką spalio – lapkričio mėnesiais kaip vidutinio stiprumo įvykis.

„El Nino“ ir „La Nina“ yra vienos iš svarbiausių Žemės klimato sistemos varomųjų jėgų.

„La Nina“ turi laikiną pasaulinį vėsinamąjį poveikį, kuris paprastai būna stipriausias antraisiais savo metais. Tai reiškia, kad 2021 m. prasidėjo gana vėsiai – pagal naujausius standartus, – sako PMO generalinis sekretorius Petteris Taalas. – Bet tai neturėtų mūsų suklaidinti ir suteikti apgaulingo saugumo jausmą, kad klimato kaita sustojo“.

„Anglies dioksido koncentracija išlieka rekordiškai aukšta, taigi pasaulinis atšilimas vyksta toliau. Remiantis naujomis PMO paskelbtomis prognozėmis, yra 90 proc. tikimybė, kad bent vieneri metai nuo 2021 iki 2025 m. bus rekordiškai šilti“, – mano P. Taalas.


Šiame straipsnyje: La Ninaklimato ciklasklimatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių