Quantcast

JT generalinis sekretorius A. Guterresas prisaikdintas antrai kadencijai

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį prisaikdintas antrai kadencijai. Jis pažadėjo išmokti COVID-19 pandemijos pamokas.

„Didžiausias iššūkis mums – kartu ir didžiausia mūsų galimybė – tai panaudoti šią krizę proveržiui pasiekti ir pasukti pasaulio, kuris išmoksta pamokas, link“, – teigė buvęs Portugalijos premjeras, Generalinei Asamblėjai paskyrus jį generaliniu sekretoriumi 2022–2026 m. kadencijai.

A. Guterreso teigimu, tam prireiks ir „teisingo, žalio ir tvaraus atsigavimo“, kuris parodytų kelią pirmyn „per aktyvesnį ir efektyvesnį tarptautinį bendradarbiavimą, sprendžiant pasaulinius iššūkius“.

Pereigas nuo 2017 m. einantis A. Guterresas per prisaikdinimo ceremoniją pažadėjo veikti nešališkai valstybių narių ir organizacijų atžvilgiu. Ceremonijoje dalyvavo ir Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa. Dėl pandemijos pastarasis tapo pirmuoju per daugiau nei metus į JT būstinę įžengusiu valstybės vadovu.

A. Guterresas pridūrė, jog itin svarbu yra „prevenciją ir pasirengimą – platesne šių žodžių prasme – padaryti svarbiausiu tarptautinės sistemos prioritetu“.

Pasveikino G. Nausėda

Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Jungtinių Tautų (JT) Generalinį sekretorių Antonio Guterresą, jį perrinkus 2022–2026 m. kadencijai.

Sveikinime teigiama, kad A. Guterreso lyderystė ir vizija padeda užtikrinti taiką ir saugumą, ir tvarų vystymąsi visose Jungtinių Tautų valstybėse narėse.

Anot prezidento, Lietuva aktyviai propaguoja visuotines žmogaus teises ir teikia didelę reikšmę Jungtinių Tautų vaidmeniui šioje srityje. Būdama kandidatė į JT Žmogaus teisių tarybą 2022–2024 m., Lietuva ypatingą dėmesį skiria žmogaus teisių gynėjų apsaugai, vaiko teisėms, neįgaliųjų teisėms ir žmogaus teisėms konfliktų zonose.

„Šių dienų iššūkiai – nuo geopolitinės įtampos, žmogaus teisių pažeidimų visame pasaulyje ir artimiausioje kaimynystėje, iki kibernetinio saugumo, klimato kaitos ir tebesitęsiančios pandemijos – reikalauja koordinuoto daugiašalio atsako. Norint įveikti šiuos iššūkius, būtina stiprinti daugiašališkumą. Todėl Lietuva nepaprastai vertina tai, kad savo veikloje vadovaujatės partnerystės ir tarpvalstybinio bendradarbiavimo principais“, – sveikinimo laiške sakė prezidentas.

Valstybės vadovas taip pat pareiškė paramą perrinktajam JT Generaliniam sekretoriui ir pakvietė jį apsilankyti Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reiskia

reiskia portretas
tiko s is /ruporas/ globalistam?...

Anonimas

Anonimas portretas
Kam reikalingas sitas kaliause?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių