Quantcast

JT ekspertai: Rusija bando sunaikinti Ukrainos kultūrą

Jungtinių Tautų ekspertai trečiadienį pareiškė, kad praėjus metams po Rusijos invazijos sąmoningas Rusijos vykdomas Ukrainos kultūros naikinimas gali reikšti bandymą ištrinti ukrainiečių teisę į savo tapatybę.

Ekspertai paragino nutraukti tyčinį kultūrinės, istorinės ir religinės reikšmės vietų, institucijų ir objektų naikinimą Ukrainoje.

Jie teigė, kad ukrainiečių tautos istorijos ir tapatybės menkinimas naudojamas kaip karo ir neapykantos pateisinimas.

„Dėl Rusijos Federacijos karinių išpuolių Ukrainoje iš dalies arba visiškai sunaikinta daugybė kultūrinės, istorinės ir religinės reikšmės vietų, institucijų ir objektų, – sakoma ekspertų pareiškime. – Tai memorialai ir paminklai, civiliniai pastatai, muziejai, teatrai, paminklai, statulos, maldos vietos, kapinės, bibliotekos, archyvai, taip pat mokyklos, universitetai ir ligoninės.“

Pareiškimą parengė JT specialieji pranešėjai kultūros teisių, teisės į švietimą ir religijos laisvės klausimais.

Specialiuosius pranešėjus įgalioja JT Žmogaus teisių taryba, tačiau jie yra savanoriai, nepriklausomi ekspertai, kurie nekalba JT vardu.

JT kultūros agentūra UNESCO apskaičiavo, kad per pastaruosius metus Ukrainoje buvo apgadinta daugiau kaip 240 kultūros vertybių.

Tačiau ekspertai teigė, kad tikrasis skaičius tikriausiai yra kur kas didesnis, galbūt net viršija 1 000.

Jie tvirtino, kad išpuoliai tankiai apgyvendintose vietovėse yra tokio masto, „kad galima daryti prielaidą apie sąmoningą naikinimo kampaniją“.

Ekspertai išreiškė susirūpinimą dėl „žiauraus susidorojimo su Ukrainos kultūros simboliais“, kai naikinama šalies literatūra, muziejai ir archyvai, o Rusijos pareigūnai plačiai demonizuoja Ukrainos kultūrą ir tapatybę.

„Aiškiai pasakykime: Ukrainos žmonės turi teisę į savo tapatybę. Šios teisės niekas negali pažeisti“, – teigė specialieji pranešėjai.

Jie sakė, kad okupuotose Ukrainos teritorijose „stengiamasi ištrinti vietinę kultūrą, istoriją ir kalbą“ ir prievarta pakeisti jas rusiškomis ir sovietinėmis versijomis.

Ekspertai teigė, kad jie raštu kreipėsi į Maskvą, tačiau atsakymo dar nesulaukė.

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaJT ekspertaiUkrainos kultūraUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių