Quantcast

JT ekspertai ragina tirti karo nusikaltimus Izraelyje ir palestiniečių teritorijose

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų ekspertai pirmadienį paragino atlikti nepriklausomus tyrimus dėl įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, nuo spalio 7-osios įvykdytų Izraelyje ir palestiniečių teritorijose.

JT specialusis pranešėjas neteisminių egzekucijų klausimais Morrisas Tidballas-Binzas (Morisas Tidbalas-Binsas) ir specialioji pranešėja kankinimų klausimais Alice Jill Edwards (Elis Džil Edvards) paskelbtame bendrame pareiškime pabrėžė skubių, skaidrių ir nepriklausomų tyrimų bei atskaitomybės būtinybę.

„Nepriklausomiems tyrėjams privalu suteikti būtinus išteklius, paramą ir galimybes patekti, kurių reikia norint atlikti skubius, nuodugnius ir nešališkus nusikaltimų, kaip įtariama, įvykdytų visų konflikto šalių, tyrimus“, – sakoma pareiškime.

„Pareiga tirti karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant bet kokius neteisminių egzekucijų, kankinimų ar kitų šiurkščių žmogaus orumo pažeidimų aktus, yra viena pagrindinių teisinių prievolių“, – pažymėjo ekspertai.

Pareiškimas pasirodė per Izraelio ir „Hamas“ keturių dienų paliaubas. Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė išpuolį prieš žydų valstybę, per kurį, pasak Izraelio pareigūnų, žuvo 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, kad sunaikintų „Hamas“. Palestiniečių kovotojų grupuotės kontroliuojamos vyriausybės Gazos Ruože duomenimis, šioje teritorijoje žuvo beveik 15 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Pareiga tirti karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant bet kokius neteisminių egzekucijų, kankinimų ar kitų šiurkščių žmogaus orumo pažeidimų aktus, yra viena pagrindinių teisinių prievolių.

Minimus nepriklausomus ekspertus paskyrė JT Žmogaus teisių taryba, bet jie nekalba JT vardu.

Jų pareiškime tarptautinė bendruomenė raginama užtikrinti, kad visi tie, kas yra atsakingi už rimčiausius teisių pažeidimus, ypač vadovaujantieji asmenys, būtų skubiai patraukti atsakomybėn.

Ekspertai pažymėjo, kad karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui senaties termino nėra ir kad jiems taikoma visuotinė jurisdikcija.

Tai reiškia, kad bet kurios šalies teismai gali teisti už tokius nusikaltimus, nepriklausomai nuo kaltininkų pilietybės ir šalies, kurioje buvo įvykdyti nusikaltimai.

„Skatiname visas šalis aktyviai siekti identifikuoti pagrindinius įtariamuosius ir padėti palengvinti baudžiamuosius persekiojimus pagal tarpusavio teisinės pagalbos principą“, – pridūrė ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas per mėšlas: JT paskiri ekspertai nekalba JT vardų?!

kas per mėšlas: JT paskiri ekspertai nekalba JT vardų?! portretas
Jokios žydų okupacijos nebuvo, jokiu palestiniečių tautos nebuvo ir nėra, vat Britanijos okupacija žemių, pavadinant jas "Palestina" buvo. Vizentaliui reikėjo ne babkiu geisti, bet atstatyti istorinį teisingumą. Tyrimas bus žinoma antisemitinis žydų nenaudai: nes jie nužudė 15 tūkst. o hamas "tik" 1.5 tūkst. Įdomus mėšlas: JT taryba paskyrė ekspertus, kurie nekalba jos vardu???!

dėl ŽYDŲ k a r o vykdomų nusikaltimų,

dėl ŽYDŲ k a r o vykdomų nusikaltimų, portretas
yra kalti ir JANKIAI.

ŽYDAI be tyrimo yra n u s i k a l t ė l i a i ,

ŽYDAI be tyrimo  yra n u s i k a l t ė l i a i , portretas
tai rodo jų gyvenimas okupuotose PALESTINIEČIŲ žemėse
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių