Quantcast

JK vėl prašo visuomenės pasidalinti informacija Skripalių apnuodijimo byloje

Jungtinės Karalystės kovos su terorizmu policija paprašė visuomenės pateikti daugiau informacijos apie prieš dvejus metus įvykdytą cheminio ginklo ataką, per kurią vos nežuvo Rusijoje gimęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Tai yra pirmasis oficialus pareiškimas per pastaruosius 10 mėnesių dėl vieno didžiausių nesantaikos obuolių Britanijos ir Rusijos santykiuose.

Londonas dėl išpuolio kaltina du Rusijos saugumo tarnybų pareigūnus, kurie, kaip įtariama, pateikę suklastotus pasus atvyko į JK ir Anglijos pietiniame Solsberio mieste apnuodijo S. Skripalį bei jo dukrą Juliją. Maskva tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

JK kovos su terorizmu policija vėlai sekmadienį pareiškė, kad šie du Rusijos piliečiai, prisistatę kaip Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas, tebėra ieškomi. Tačiau policija pripažino, kad jai kol kas nepavyko atkurti įvykių sekos.

„Mes ir toliau raginame visus, kas turi kokios nors dar neatskleistos informacijos, pasidalinti ja su policija“, – nurodoma britų policijos pareiškime.

2018 metų kovo 4-ąją abu Skripaliai buvo rasti be sąmonės ant parko suoliuko Solsberyje. Britų tyrėjai nustatė, o Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) patvirtino, kad jie buvo apnuodyti itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, sukurta Sovietų Sąjungoje.

S. Skripalis ir jo duktė daug dienų buvo komos būsenos, bet pasveiko ir dabar gyvena slaptai. Viena moteris, kurią taip pat paveikė toji nervus paralyžiuojanti medžiaga, mirė, be to, nukentėjo dar keli kiti žmonės.

S. Skripalis, buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU karininkas, 2006 metais savo šalyje buvo nuteistas už valstybės išdavystę, bet vėliau paleistas per apsikeitimą šnipais tarp Maskvos, Londono ir Vašingtono.

Incidentas Solsberyje, laikomas pirmuoju cheminio ginklo puolamuoju panaudojimu Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. Reaguodamos į šį įvykį. Vakarų šalys, įskaitant JAV, išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatų.

Londonas pareiškė, kad šį pasikėsinimą nužudyti „beveik neabejotinai“ leido surengti Maskva.

Maskva neigia esanti kaip nors susijusi su šiuo apnuodijimu ir yra paskelbusi įvairių alternatyvių paaiškinimų bei atsakomųjų kaltinimų.

JK laikraštis „The Sunday Times“ anksčiau šį mėnesį pranešė, kad Skripaliai persikėlė į Naująją Zelandiją ir pradėjo gyvenimą naujais vardais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
JK MI6 įvykdė Skripalių nuodijimo operaciją. Tik Britai taip žiauriai žudo žmones.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių