Quantcast

JK teismas informuotas, kad Britanija pripažįsta N. Maduro Venesuelos prezidentu

Jungtinė Karalystė „neabejotinai pripažįsta“ Nicolas Maduro  (Nikolą Madurą) Venesuelos prezidentu, nors nepritaria jo valdymo metodams, pirmadienį išgirdo Londono teismas, nagrinėjantis bylą dėl 1 mlrd. JAV dolerių (574 mln. eurų) vertės aukso perdavimo.

Ypač neįprastoje teismą pasiekusioje byloje Venesuelos centrinis bankas (BCV) kovoja, kad jam būtų perduotas auksas, laikomas Anglijos banko (BoE) saugyklose.

BCV siekia teismo nutarties, įpareigojančios BoE perduoti auksą su koronaviruso protrūkiu kovojančiai Venesuelai.

Tačiau Britanijos centrinis bankas suabejojo, kas turi teisę prašyti perduoti šias aukso atsargas.

Jis tvirtina atsidūręs „tarp dviejų ugnių“, nes prašymus auksui yra pateikusi N. Maduro palaikoma BCV valdyba ir kita jo varžovo opozicijos lyderio Juano Guaido (Chuano Gvaido) paskirta speciali valdyba.

Anglijos ir Velso Aukštajame Teisme BCV atstovaujantis advokatas Nickas Vineallas (Nikas Vainelas) pareiškė, kad „yra viena ir vienintelė veikianti Venesuelos vyriausybė – N. Maduro vyriausybė“.

Nors Londonas „nepritaria Maduro valdymui“, jis pripažįsta jo administraciją, sakė jis teismo posėdyje, kuris dėl koronaviruso pandemijos įvestų suvaržymų vyko nuotoliniu būdu.

JK „vyriausybei yra įprasta (praktika) pripažinti arba tęsti pripažinimą užsienio vyriausybių, kurioms ji nepritaria“, sakė teisininkas.

Jis pridūrė, kad „visa ad hoc valdybos, turinčios užsienyje laikomo turto kontrolę, idėja tam tikra prasme primena „Alisą stebuklų šalyje“.

N. Maduro tapo Venesuelos prezidentu po Hugo Chavezo (Hugo Čaveso) mirties 2013 metais. Pernai jis buvo prisaikdintas antrai kadencijai, nepaisant kaltinimų dėl balsų klastojimo per 2018 metų rinkimus, kuriuos opozicinės partijos boikotavo.

Pernai Didžiosios Britanijos tuometinis užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) pareiškė, kad Londonas pripažįsta Venesuelos nacionalinės asamblėjos vadovą J. Guaido „laikinuoju konstituciniu prezidentu, kol bus surengti patikimi rinkimai“.

J. Guaido paskirtai BCV tarybai atstovaujantis Andrew Fultonas (Endrius Fultonas) sakė, kad ši byla su BoE yra mūšis „dėl vertingų Venesuelos lėšų kontrolės tarp dviejų besivaržančių prezidentų“.

N. Maduro BCV valdybos teisininkai prieš teismo posėdį sakė, kad Venesuelos aukso įšaldymas yra politinių motyvų turintis žingsnis, kuriuo siekiama palaikyti JAV užsienio politiką.

„Šių pinigų dabar reikė gyvybėms išgelbėti, – sakoma jų pareiškime.  – N. Maduro režimas jų nepanaudos; jie bus tiesiogiai skirti pagalbai, siekiant sustabdyti COVID-19 protrūkį šalyje.“

„Anglijos Bankas turėtų nutraukti kovą ir išduoti šios pinigus dabar, kol nepraradome daugiau gyvybių“, – teigė N. Maduro advokatai.

Bylos nagrinėjimas turėtų užtrukti keturias dienas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: "per 2018 metų rinkimus, kuriuos opozicinės partijos boikotavo" - KEISTA kad kažkas nori tapt prezidentu IGNORUODAMAS rinkimus... kokie jie bebūtų, bet tokie siekiai vadintini siekiu valdžią UZURPUOT neteisiniu būdu... ar ne taip ir 'konservai' pas mus planuoja?

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuviškai liandzbybai : kaip matai, nesiseka taviškiams Venesueloj, kaip ir Kuboj. Čia tau ne Ukraina ir ne Lietuva, anie nėra vergai ir jankių šiknalaižiai iš prigimties, kaip tu ir į tave panašūs.

Anonimas

Anonimas portretas
Nepavyko jankių gaidžiui pagrobti Venesuelos aukso. Aplamai apie jį nieko negirdėti, perversmas matyt sužlugo.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių