Quantcast

JK premjero posto siekianti L. Truss sukėlė pyktį, pasišaipiusi iš Škotijos

Škotijos valdantieji nacionalistai pasipiktino varžybose dėl Jungtinės Karalystės lyderio posto pirmaujančios Liz Truss (Liz Tras) komentarais apie škotų pirmąją ministrę Nicolą Sturgeon (Nikolą Sterdžen).

Pirmadienį vakare per torių kampanijos renginį Anglijos pietvakariuose užsienio reikalų sekretorė L. Truss pavadino Škotijos nepriklausomybės reikalaujančią N. Sturgeon „dėmesio siekiančia“ veikėja.

„Manau, kad geriausia... ignoruoti ją“, – sakė L. Truss ir šiuos jos žodžius renginyje dalyvavę Konservatorių partijos nariai palydėjo plojimais.

N. Sturgeon pavaduotojas Johnas Swinney (Džonas Svinis) užsienio reikalų sekretorės pastabas pavadino „visiškai ir absoliučiai nepriimtinomis“.

„Škotijos žmonės, kad ir kokių politinių įsitikinimų, absoliučiai pasibaisės kokčiomis... Liz Truss pastabomis“, – sakė jis BBC televizijai.

„Mano nuomone, Liz Truss vienu kvailu, nesantūriu įsikišimu iš esmės pakirto argumentą, kurį bando pateikti: kad su Škotija kažkaip gali būti sąžiningai ir gerai elgiamasi Jungtinės Karalystės centre“, – sakė jis.

L. Truss kalbėjo per antrą iš 12 kampanijos renginių, vykusį Ekseteryje šalies pietvakariuose, Konservatorių partijos nariams sprendžiant, kas pakeis šalies ministrą pirmininką Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną): ji ar buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas (Rišis Sunakas).

Škotijos nacionalinė partija (SNP) siekia antro referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės. Paklausta, ar atšauktų B. Johnsono poziciją tam nepritarti, L. Truss atsakė: „Ne, ne, ne.“

Moderatoriui priminus, kad SNP turi demokratinį mandatą valdyti Škotiją, L. Truss pareiškė, kad N. Sturgeon tiesiog „siekia dėmesio“.

Save kandidatė į Konservatorių partijos lyderius ir Jungtinės Karalystės ministrus pirmininkus pavadino „sąjungos vaiku“ ir sakė pradinę lankiusi Škotijoje.

„Mums reikia parodyti Škotijos, Šiaurės Airijos ir Velso žmonėms, ką jiems suteikiame, ir užtikrinti, kad visa mūsų vyriausybės politika būtų taikoma visoje Jungtinėje Karalystėje“, – pridūrė L. Truss.

R. Sunakas taip pat atmetė kitą referendumą ir praėjusią savaitę pavadino jį „neteisingu prioritetu pačiu blogiausiu momentu“.

2014 metų referendume škotai nedidele persvara nubalsavo už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje. SNP įrodinėja, kad „Brexitas“ pakeitė šiuos debatus, ir nori kitą plebiscitą dėl nepriklausomybės surengti 2023 metų spalį.

JK Aukščiausiasis Teismas planuoja šių metų spalio 11–12 dienomis svarstyti, ar tai būtų teisėta be vyriausybės Londone pritarimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių