Quantcast

JK premjeras žada pasitelkti kovai su koronaviruso krize infrastruktūros revoliuciją

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) antradienį pažadėjo surengti „infrastruktūros revoliuciją“, turinčią padėti JK įveikti sunkius koronaviruso pandemijos ekonominius padarinius.

Tačiau jo optimistišką, bet aptakią žinią, primenančią pernai prieš rinkimus dalintus pažadus, aptemdė pirmasis nuo suvaržymų švelninimo pradžios įvestas vietinio lygio karantinas, kurį teko paskelbti Lesterio mieste dėl ten užfiksuoto išaugusio užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų skaičiaus.

Parduotuvės, vos prieš dvi savaites vėl atvėrusios savo duris pirmąkart per pastaruosius tris mėnesius, buvo priverstos vėl užsidaryti, o kelionės į Anglijos centrinį miestą yra ribojamos.

Vis tik B. Johnsonas pamėgino suteikti visuomenei optimizmo, kurį pasitelkė ir JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas (Frankas Ruzveltas), prieš 90 metų inicijavęs Naujojo kurso politiką, skirtą likviduoti Didžiosios depresijos pasekmes.

„Tai yra darbo vietų, darbo vietų, darbo vietų programa, nes tik statydami, statydami, statydami... gausime darboviečių, kurių reikia šiai valstybei“, – sakė jis, apžiūrėdamas vieną statybvietę Dadlio mieste, esančiame už 64 km nuo Lesterio.

„Tai skamba kaip Naujasis kursas ir tegaliu pasakyti, kad tokiu atveju tai būtent taip ir turi skambėti ir būti, nes būtent to reikalauja šie laikai“, – kalbėjo B. Johnsonas.

Jis pažadėjo skirti 1 mlrd. svarų (1,1 mrld. eurų) mokyklų remontui ir dar 4 mrld. svarų (4,4 mlrd. eurų) statybų projektams – pradedant kelių priežiūra ir baigiant darbais viešojo transporto sektoriuje. Premjeras pažadėjo surengti „infrastruktūros revoliuciją“, per kurią taip pat bus pastatyta naujų namų.

„Apleistos ir nemylimos“

Tačiau B. Johnsonas nedetalizavo savo pareiškimų, ypač susijusių su darbo vietomis. Savo kalboje britų lyderis iš dalies atkartojo aptakius pažadus, kuriuos prieš gruodį įvykusius rinkimus dalino jo vadovaujama Konservatorių partija.

Jis vėl pažadėjo teisingiau skirstyti išteklius iš Londono į ekonominių sunkumų patiriančius regionus, tradiciškai palaikydavusius opozicinę Leiboristų partiją.

„Pernelyg daug šios šalies dalių jaučiasi paliktos, apleistos, nemylimos“, – teigė vyriausybės vadovas.

Tas pažadas padėjo B. Johnsonui užsitikrinti rekordinę 80 vietų parlamento daugumą, leidusią jam sausį išvesti Britaniją iš Europos Sąjungos po daugybės atidėliojimų.

Tačiau dabar Jungtinė Karalystė grumiasi su pražūtingiausiu koronaviruso protrūkiu ir giliausiu ekonomikos nuosmukiu tarp Didžiojo septyneto (G-7) labiausiai išsivysčiusių šalių.

Remiantis ši mėnesį sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ atlikta apklausa, B. Johnsono populiarumo reitingas, kadaise siekęs seniai neregėtas aukštumas, tapo neigiamu.

Opozicijos lyderiai pareiškė, kad antradienį pristatyta 5 mlrd. eurų suma jau ir taip yra dalis išlaidų plano, kurį vyriausybė ketina įgyvendinti per ateinančius penkerius metus.

„Vyriausybės atsisakymas iš tikrųjų atkartoti Roosevelto drąsą yra praleista proga“, – parašė leiboristų politiką palaikantis žurnalas „New Statesman“.

Tuo metu „Financial Times“ atkreipė dėmesį, kad F. Roosevelto Naujasis kursas nuvedė iki tokių megaprojektų kaip Hooverio (Huverio) užtvanka, o B. Johnsono prioritetų sąraše tėra netoli Birmingamo esančio tilto remontas.

Vietinis karantinas

B. Johnsono ūmus būdas ir retoriniai įgūdžiai sužavėjo daug britų, pavargusių nuo beveik ketverius metus besitęsusių batalijų dėl „Brexito“.

56 metų buvęs žurnalistas lieka populiarus savo partijoje ir tebekontroliuoja Britanijos politinę darbotvarkę.

Tačiau jis sulaukė kritikos dėl fakto, kad mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius, Britanijoje oficialiai pasiekęs 43 575, yra trečias aukščiausias visame pasaulyje. Be to, šalyje įvestas karantinas yra vienas ilgiausių Europoje.

Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) pirmadienį apkaltino B. Johnsoną „užmigus prie vairo“, o karantinas Lesteryje laikomas dar vienu išbandymu premjero patvirtintai infekcijos suvaldymo strategijai.

Ši priemonė reiškia, kad miesto kavinės ir restoranai negalės šį savaitgalį visavertiškai atsidaryti kartu su likusiomis Anglijos maitinimo įstaigomis.

B. Johnsonas tikėjosi, kad jų atidarymas kartu su turizmo ir kultūros sektorių gaivinimu, padės vėl užkurti paralyžiuotą šalies ekonomiką.

Antradienį paskelbti patikslinti oficialūs duomenys rodo, jog dėl pandemijos sumažėjęs aktyvumas lėmė, kad JK patyrė didžiausią vieno ketvirčio susitraukimą per daugiau nei 40 metų.

Bendrasis vidaus produktas pirmąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniais trimis mėnesiais, sumažėjo 2,2 proc., o antrojo ketvirčio duomenys tikriausiai bus dar blogesni.

Remiantis naujausia statistika, JK ekonominė veikla balandžio mėnesį sumažėjo rekordiškai – 20,4 proc., o daugelis analitikų prognozuoja, kad artėja gilus ilgalaikis nuosmukis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

eik miegot

eik miegot   portretas
angliskas ligoni.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių