Quantcast

JK premjeras: naujas visuotinis karantinas būtų katastrofa, bet atmesti jo negalima

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) trečiadienį pareiškė, kad naujas šalies lygio griežtas karantinas būtų „katastrofa“, bet pridūrė negalįs atmesti tokios priemonės, garsėjant reikalavimams įvesti laikinus suvaržymus, turinčius sustabdyti koronaviruso plitimą.

Opozicinės Leoboristų partijos lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) parėmė siūlymą imtis dvi savaites galiosiančių apribojimų, turinčių „nutraukti grandinę“, šalyje sparčiai gausėjant COVID-19 atvejų. Šiam pasiūlymui taip pat pritarė vyriausybės mokslo patariamasis komitetas.

Didelius įgaliojimus turinti Šiaurės Airijos valdžia irgi padidino šį spaudimą, paskelbusi planus keturioms savaitėms uždaryti barus ir restoranus, sugriežtinti žmonių sambūrių taisykles ir pailginti moksleivių rudens atostogas.

Kaip pranešama, B. Johnsonas svarsto galimybę įvesti panašių priemonių Anglijoje, kur sveikatos klausimus kuruoja nacionalinė vyriausybė. Ekspertai spėlioja, kad suvaržymai gali būti įvesti per mokinių atostogas, prasidedančias spalio 23 dieną.

Konservatorių lyderis trokšta, kad antroji koronaviruso banga netaptų panaši į siautusią kovo mėnesį. Iki šiol Jungtinėje Karalystėje mirė daugiau kaip 43 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių – daugiau nei bet kurioje kitoje Europos valstybėje.

Tačiau jo paties įstatymų leidėjai taip pat prieštarauja bet kokioms priemonėms, galinčioms suduoti dar skaudesnį smūgį ekonomikai. Kaip rodo naujausios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozės, Britanijos ūkis šiemet susitrauks beveik dešimčia procentų.

Per aštrų apsikeitimą replikomis su K. Starmeriu Bendruomenių Rūmuose B. Johnsonas tvirtino: „Darysime viską, kas būtina, kad kovotume su šiuo virusu ir jį įveiktume.“

Vis tik premjeras pridūrė, kad jo pirmadienį išdėstytas planas yra optimalus. Pagal šį planą Anglija dalijama į trijų suvaržymų lygių zonas, priklausomai nuo vietos epidemiologinės padėties.

„Visa esmė – dabar pasinaudoti šiuo momentu, kad išvengtume kančių dėl dar vieno nacionalinio karantino, į kurį jis [K. Starmeris] nori pulti stačia galva, užtikrindami regioninį sprendinį“, – kalbėjo B. Johnsonas.

Jeigu šis sprendinys būtų tinkamai įgyvendintas, užkrečiamumo rodiklis R sumažėtų, „o mums to reikia, kad išvengtume, ko niekas iš mūsų nenori pamatyti... ir tai yra nacionalinio karantino katastrofa. Mes ten eiti nenorime“, pridūrė premjeras.

Tačiau K. Starmeris kaltino B. Johnsoną, kad šis nespėja sekti padėties ir ignoruoja mokslo siūlymus, taip pat perspėjo, kad „lieka vis mažiau laiko“ imtis ryžtingų veiksmų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių