Quantcast

JK premjeras į pagalbą pasikvietė buvusius „Brexit“ referendumo komandos narius

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystė ministras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį mėgino palenkti į savo pusę „Brexitui“ pritariančius opozicijos rinkėjus, pasitelkęs buvusią Leiboristų partijos narę, priklausiusią jo 2016 metų referendumo komandai.

Premjeras tvirtino, kad tik jo perrinkimas per ateinantį mėnesį vyksiančius rinkimus užtikrins, jog Didžioji Britanija išstos iš Europos Sąjungos.

Likus tik dviem savaitėms iki gruodžio 12-ąją vyksiančių rinkimų apklausos rodo, kad Konservatorių partijos lyderis veikiausiai užsitikrins patogią daugumą Bendruomenių Rūmuose.

B. Johnsonas žadėjo torių pergalės atveju iki sausio 31 dienos išvesti Britaniją iš ES ir iki ateinančių metų galo užtikrinti naują prekybos sutartį su Bendrija.

Vis dėlto persivilioti visus „Brexitą“ remiančius rinkėjus išlieka kritiškai svarbu. Per penktadienį Londone surengtą spaudos konferenciją B. Johnsonas stengėsi pabrėžti, kad visas išstojimo iš ES projektas yra pakibęs nežinioje.

„Jeigu bus konservatorių daugumos vyriausybė, galėsime įvykdyti pokyčius, už kuriuos balsavo žmonės“, – kalbėjo jis.

Premjeras stovėjo šalia kolegų torių Michaelo Gove'o (Maiklo Gouvo) ir Giselos Stuart (Gizelos Stiuart) – buvusios parlamento ir pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos narės, kuri kartu su B. Johnsonu agitavo už „Brexitą“ per 2016 metų referendumo kampaniją.

G. Stuart ragino leiboristų rinkėjus, pasisakančius už „Brexitą“, prisiversti paremti B. Johnsoną. Ji tvirtino, kad toks žingsnis „nepadarytų jūsų toriais“.

„Jeigu dabar neįveiksime šios kliūties ir neužtikrinsime [konservatorių pergalės], „Brexit“ neįvyks –  pasakykime tai aiškiai“, - tvirtino ji.

Besitęsianti aklavietė

2016 metų birželį britai 52 proc. dauguma nubalsavo už išstojimą iš ES, bet procesas įstrigo, parlamento nariams ginčijantis kaip, kada tai turi būti padaryta – ir ar apskritai šio plebiscito turi būti paisoma.

„Brexitas“ šiemet buvo jau triskart atidėtas. Vėliausias pratęsimas buvo suteiktas spalio 31-ąją, kai B. Johnsonas buvo priverstas jo paprašyti, nesugebėjęs prastumti parlamente „Brexito“ sutarties.

Dabar jo rinkimų šūkis – „Įvykdykime „Brexitą“ („Get Brexit Done“).

Konservatorių lyderis sakė, jog užsitikrinęs daugumą iki Kalėdų (gruodžio 25-osios) pateiktų „skyrybų“ sutartį svarstyti įstatymų leidėjams ir išvestų JK iš Bendrijos sausio 31-ąją.

„Jokių „jeigu“, jokių „bet“ – padarysime tai“, – penktadienį kalbėjo jis.

Leiborstų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbynas) savo ruožtu žadėjo iš naujo derėtis dėl išstojimo sąlygų ir per šešis mėnesius nuo atėjimo į valdžią surengti dėl jų naują referendumą.

Apklausos rodo, kad leiboristams veikiausiai nepavyks gauti daugumos, bet jeigu B. Johnsonas irgi jos neužsitikrintų, J. Corbynas galėtų kurti aljansą su partijomis, pasisakančiomis prieš „Brexitą“.

„Jeigu po šių rinkimų bus naujas pakibęs parlamentas, tuomet aklavietė tęsis“, – penktadienį perspėjo B. Johnsonas.

Pasak jo, tokiu atveju „Brexitas“ toliau būtų „atidėliojamas, nesuteikiamas“.

„Paprastai tariant, balsavimas už bet kurią kitą partiją, išskyrus konservatorius, yra balsavimas prieš pokyčius“, – tvirtino M. Gove'as.

Valstybės pagalbos reforma

B. Johnsonas paskelbė planą pakeisti valstybės pagalbos gavimo taisykles. Anot jo, jos suteiktų vyriausybei galimybę lengviau padėti į keblią padėtį pakliuvusiems ekonomikos sektoriams.

„Bus galimybių tvarkyti reikalus kitaip ir geriau“, – žadėjo premjeras.

Vis dėlto toks pareiškimas gali supykdyti tečerizmo šalininkus savo paties partijoje.

Libertarinės pakraipos Ekonomikos reikalų institutas (IEA) nurodė, kad pažadai išplėsti valstybės pagalbą yra „užmaskuota paspirtis bičiulių rėmimui“. Be to, įsipareigojimas remti žlungančius verslus būtų neparankus naujoms įmonėms.

IEA apkaltino torius, taip pat žadančius naujas viešųjų pirkimų taisykles, kad būtų labiau remiami JK produktai, pereinant prie „protekcionistinio naratyvo“.

B. Johnsonas savo ruožtu neigė, kad nukrypimas nuo Europos Sąjungoje galiojančių valstybės pagalbos taisyklių gali būti nesuderinamas su Britanijos viltimis po „Brexito“ išsaugoti privilegijuotą prieigą prie Bendrijos bendrosios rinkos.

„Nepasisakau už konkurencijos iškraipymą – nenoriu matyti įvedamų nesąžiningų metodų; noriu, kad žaidimo taisyklės būtų visiems lygios“, – kalbėjo jis.

B. Johnsono su Briuseliu suderėta „Brexit“ sutartis numato pereinamąjį laikotarpį iki 2020 metų gruodžio 31 dienos, iki kurio JK ir ES turėtų suderinti naują prekybos susitarimą.

Tačiau tik nedaugelis ekonomistų mano, kad tai būtų įmanoma atlikti per 11 mėnesių, ir perspėja, kad Britanijai nesugebėjus susitarti dėl ilgesnio pereinamojo laikotarpio ekonomika gali patirti didelę žalą dėl staigaus sąlygų pasikeitimo ateinančiais metais.

Vis dėlto B. Johnsonas penktadienį pakartojo „tvirtai tikintis“, kad naują prekybos sutartį pavyks parengti laiku.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

sis

sis portretas
monarchinis ruporas su kreivais dantimis /reptyloidiniais/ da bando gelbet savo melyno kraujo chebra bet tai paskutiniai pasispardymai nostalgyneje amziu gludumoje su drakoniskais istatymais garbinanciais vergija ........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių