Quantcast

JK policija kuria šunų DNR duomenų bazę

Per karantiną visoje Jungtinėje Karalystėje smarkiai padaugėjo šunų vagysčių. Dabar britų policija imasi priemonių – kuria šunų DNR duomenų bazę.

Glosteršyro policija Vakarų Anglijoje trečiadienį pranešė, kad ji pirmoji pasaulyje išmoko saugoti unikalų genetinį žymeklį, kuris padėtų ištirti vagystes ir grąžinti naminius gyvūnus jų savininkams.

JK, garsėjančioje savo visuotine meile šunims, pernai, prasidėjus pandemijai, smarkai padaugėjo skambučių pagalbos telefonu, kuriais buvo pranešama apie šunų vagystes.

Tuo metu išaugo keturkojų kompanionų poreikis, šuniukų, taip pat ir vyresnių šunų kainos pašoko aukštyn, pritraukdamos ne tik godžius daugintojus, bet ir atsitiktinius vagis, ir organizuotas nusikalstamas grupuotes.

„Šunų vagystės gali turėti didžiulį poveikį šeimininkams ir jų šeimoms, nes šunys dažnai laikomi šeimos nariais, – sakė laikinoji vyriausioji inspektorė Emma MacDonald. – Mes, policija, esame įsipareigoję padaryti viską, kad užkirstume kelią šunų vagystėms“.

Pagal schemą, vadinamą „DNA Protected“, šuns DNR mėginys paimamas iš jo nasrų ir laikomas išorinėje duomenų bazėje, prieinamoje šalies policijai, kad būtų galima nustatyti, ar šuo yra pasimetęs, ar pavogtas.

Glosteršyro policijos kriminalinės tarnybos vadovas Chrisas Allenas sakė: „DNR yra unikali ir šis faktas jau daugelį metų teismo medicinos tarnyboms padeda nustatyti nusikaltėlius. Taikydama tuos pačius procesus, naudojamus žmonių identifikavimui, „DNA Protected“ tarnyba žada sukurti patogią šunų DNR informacijos duomenų bazę“.

Glosteršyro policijos komisaras Chrisas Nelsonas šunų vagystes pavadino „vienu bjauriausių karantino elementų“.

„Turime imtis visų įmanomų priemonių, kad sustabdytume šią sukrečiančią prekybą, ir, tikiuosi, mokslo pažanga tam padės“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių