Quantcast

JK opozicija ragina vyriausybę pristatyti karantino atšaukimo strategiją

Jungtinės Karalystės opozicinės Leiboristų partijos naujasis lyderis trečiadienį paragino vyriausybę išdėstyti, kaip ji planuoja atšaukti dėl koronaviruso epidemijos įvestus karantino suvaržymus, kad žmonėms būtų suteikta viltis ir būtų išvengta praeities „klaidų“.

Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) sakė, kad leiboristai palaikys ketvirtadienį vyriausybės planuojamą priimti sprendimą pratęsti prieš tris savaites įvestą karantiną, kuriuo siekiama pažaboti koronaviruso infekcijos COVID-19 plitimą.

Pasak leiboristų lyderio, šis žingsnis būtinas, nes aukų skaičius šalyje toliau auga ir jau perkopė 12 tūkst., o Jungtinė Karalystė yra viena iš labiausiai pandemijos paveiktų pasaulio valstybių.  

Tačiau K. Starmeris paragino ministrus per savaitę išdėstyti savo planus dėl suvaržymų švelninimo. Tai, anot jo, padėtų nuraminti visuomenę, o įstatymų leidėjai turėtų laiko išanalizuoti tuos planus.  

„Žmonėms reikia vilties, jie turi žinoti, kad tunelio gale yra šviesa“, – interviu BBC radijui sakė K. Starmeris, balandžio pradžioje išrinktas naujuoju leiboristų lyderiu ir šiame poste pakeitęs Jeremy Corbyną (Džeremį Korbiną).

Laiške vyriausybei K. Starmeris taip pat įspėjo: „Negalime kartoti praeities klaidų, kurios jau buvo padarytos dėl testavimo ir aprūpinimo apsaugos priemonėmis.“

Ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) konservatorių vyriausybė sulaukė kritikos, kad delsė skelbti karantiną ir tinkamai nepasiruošė kovai su koronaviruso protrūkiu. 

Medicinos darbuotojai ir globos įstaigos tebesiskundžia dėl apsaugos priemonių stygiaus, o testavimo apimtys vis dar yra palyginti nedidelės.

Vyriausybė žadėjo, kad iki mėnesio galo testavimo apimtys bus padidintos iki 100 tūkst. testų per dieną. K. Starmeris atkreipė dėmesį, kad šiuo metu per dieną atliekama tik maždaug 15 tūkst. testų.

„Jei masinis testavimas yra dalis atsakymo, tuomet žinome, kad turi būti parengti planai didinti testavimą“, – sakė jis.

Leiboristų lyderis savo prašymą išdėstė laiške užsienio reikalų sekretoriui Dominicui Raabui (Dominikui Rabui), laikinai pavaduojančiam nuo COVID-19 sveikstantį premjerą B. Johnsoną.

„Šis karantinas ne visus žmones veikia vienodai. Tiesą sakant, jis dar padidino mūsų šalyje esamą nelygybę“, – rašė K. Starmeris.

„Šeima, gyvenanti perpildytame bute, susidurs su ypatingais iššūkiais. Sunku įsivaizduoti, ką kasdien patiria žmogus, įkalintas namuose su smurtautoju“, – pridūrė jis.  

Leiboristų lyderis paprašė D. Raabo aiškiai išdėstyti, kokiais kriterijais remsis vyriausybė spręsdama, kaip švelninti karantino režimą, ir kokius ekonomikos sektorius tai pirmiausia gali paliesti.

K. Starmeris nori, kad šie planai būtų paskelbti iki balandžio 21 dienos, kai po Velykų pertraukos vėl susirinks parlamentas. Anot jo, tai galėtų būti padaryta virtualioje erdvėje, parlamentarams dalyvaujant vaizdo ryšiu.

Tačiau šaltinis vyriausybėje sakė, jog apie tai kalbėti dar anksti.

„Kalbos apie karantino atšaukimo strategiją mums dar nepasiekus [epidemijos] piko gali iškraipyti esminę žinią, kad žmonės privalo likti namuose“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių