Quantcast

JK nesieks pratęsti pereinamojo laikotarpio po „Brexit“

Jungtinės Karalystės vyriausybė penktadienį pranešė oficialiai informavusi Europos Sąjungą nesieksianti pratęsti pereinamojo laikotarpio po „Brexit“, turinčio pasibaigti šių metų gruodžio 31-ąją.

Britanija iš Bendrijos išstojo šių metų sausį, bet toliau laikysis ES taisyklių iki metų pabaigos, kol abi pusės rengia susitarimą dėl būsimų ryšių.

Londonas teigia, kad jam nereikės daugiau laiko užsitikrinti laisvosios prekybos sutarčiai, nors derybos dėl kai kurių svarbių klausimų yra patekusios į aklavietę, o įtemptą derybų tvarkaraštį dar labiau apsunkino koronaviruso protrūkis.

JK kabineto ministras Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas) penktadienį pirmininkavo tolesnėms deryboms su ES lyderiais ir sakė, kad oficialiai išdėstė jiems Britanijos poziciją.

„Oficialiai patvirtinau, kad JK neprašys pereinamojo laikotarpio ir kad metas pratęsti dabar jau baigėsi“, – per tviterį parašė jis.

„Sausio 1-ąją susigrąžinsime kontrolę ir atgausime politinę ir ekonominę nepriklausomybę“, – pridūrė M. Gove'as.

Jungtinė Karalystė iki birželio pabaigos dar turi galimybę prašyti pratęsti pereinamąjį laikotarpį. M. Gove'o pareiškimas buvo paskelbtas likus kelioms dienoms iki abiejų pusių aukšto lygio susitikimo.

Premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį planuoja aptarti su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen] pažangą, pasiektą per keturis prekybos derybų ratus.

Vėliausias derybų etapas iširo anksčiau šį mėnesį, nepavykus susitarti dėl svarbių klausimų, tokių kaip ES šalių teisės žvejoti Britanijos vandenyse ir sąžiningos konkurencijos taisyklės.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas ir energetikos komisaras Marošas Šefčovičius sakė, kad M. Gove'as „negalėjo aiškiau išdėstyti“ Britanijos pozicijos, kurią valdančioji Konservatorių partija skelbė kaip vieną svarbiausių savo pažadų per pernai gruodį vykusius visuotinius rinkimus.

„Tai buvo paskutinis (ES ir JK) bendras komitetas prieš sukankant galutiniam terminui, todėl laikome šį sprendimą galutiniu“, – pridūrė jis..

Anot M. Šefčovičiaus, Briuselis „maldauja“ spartinti abiejų pusių darbą, kad iki 2021 metų pradžios būtų užtikrinta „labai glaudus ir nuoširdus ryšys“.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pažymėjo, kad JK visuomet tvirtino, jog jokio pratęsimo nebus, ir pridūrė, kad svarbu „pasiekti pažangą dėl turinio“.

„Kad suteiktume deryboms visas galimybes, susitarėme suintensyvinti derybas ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių