Quantcast

JK įves sankcijų Baltarusijai dėl suklastotų rinkimų, susidorojimo su protestuotojais

Didžioji Britanija ketvirtadienį paskelbė, kad rengia sankcijas prieš asmenis, Baltarusijoje atsakingus už rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimų klastojimą ir susidorojimą su protestais, nukreiptais prieš tariamą šalies vadovą Aliaksandrą Lukašenką.

Šalies užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas sakė, kad JK inicijuoja savo pačios sankcijas, kurios bus koordinuojamos su Jungtinėmis Valstijomis ir Kanada, Europos Sąjungos (ES) priemonėms įstrigus dėl Kipro veto.

„Atsižvelgus į šį vėlavimą ir į A. Lukašenkos neteisėtą inauguraciją, nurodžiau FCDO (valstybės URM) sankcijų komandai parengti Magnickio akto tipo sankcijų prieš asmenis, atsakingus už rimtus žmogaus teisių pažeidimus“, – parlamentui sakė jis.

D. Raabas taip pat pridūrė, kad Londonas bendradarbiauja su Vašingtonu ir Otava „rengiant skubius sąrašus“, į kuriuos įtraukiami Baltarusijos valdžios pareigūnai.

Dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves po rugpjūčio 9 dienos rinkimų, kuriuose pergalę, kaip manoma, iškovojo opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, tačiau nugalėtoju pasiskelbė ilgametis šalies vadovas A. Lukašenka.

Prieštaringai vertinamo lyderio nurodymu pradėtas susidorojimas su taikiais protestuotojais – Vakarai tokius veiksmus smerkia, tačiau juos palaiko Maskva.

Šią savaitę paslapčiomis surengus A. Lukašenkos inauguraciją, šalyje vėl kilo naujų demonstracijų ir sulaukta dar daugiau Vakarų kritikos.

Pareikšdamas, kad A. Lukašenka „stokoja teisėtumo“, D. Raabas šalies parlamentui sakė: „Nepriimame šių suklastotų rinkimų rezultatų.“

A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu taip pat nepripažįsta ES valstybės, įskaitant Vokietiją, ir Jungtinės Valstijos. Vašingtonas praėjusią savaitę paskelbė netrukus įvesiantis naujų sankcijų Baltarusijos veikėjams.

Šalis taip pat daro spaudimą Kiprui, kad šis atsiimtų savo veto dėl ES siūlomų sankcijų, sudarysiančių galimybę pateikti „vieningą“ bloko atsaką į Baltarusijos krizę, antradienį sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

D. Raabas pažymėjo, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (OSCE) – pasaulinei saugumo institucijai, vienijančiai 57 valstybes – buvo nurodyta pradėti „išsamų ir nepriklausomą tyrimą“ dėl įvykių Baltarusijoje.

„Jei Baltarusijos valdžios institucijos nepateiks jokio atsako į mūsų iniciatyva rengiamo OSCE tyrimo rezultatus, svarstysime tolimesnes sankcijas su mūsų tarptautinėmis partnerėmis“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o ko apie jankius nerasot! ten kasdien streikai ir buriai policaju su lazdom dubasina protestuotojus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių