Quantcast

JK atideda iš ES įvežamų prekių patikrinimus pasienyje

Jungtinės Karalystės vyriausybė penktadienį pranešė, kad atideda visų į Europos Sąjungos atkeliaujančių prekių patikrinimą pasienyje, kad sumažintų spaudimą per koronaviruso pandemiją nukentėjusiam verslui.

Tačiau šalis tuo pačiu galutinai atmetė galimybę pratęsti pereinamąjį laikotarpį ilgiau nei iki šių metų pabaigos.

Didžioji Britanija, išstojusi iš ES politinių struktūrų sausio 31 dieną po 47 metus trukusios narystės, paliks bloko bendrąją rinką ir muitų sąjungą šių metų gruodžio pabaigoje, kai baigsis 11 mėnesių trukmės pareinamasis laikotarpis. Jam pasibaigus, su ES prekiaujančios įmonės susidurs su muitinių ir pasienio patikromis bei mokesčiais, nebent šalims pavyktų pasiekti laisvosios prekybos susitarimą. 

Bendrija yra didžiausia Jungtinės Karalystės ekonominė partnerė: prekyba su ES sudaro maždaug pusę visos JK užsienio prekybos apyvartos. Vasario mėnesį Britanijos vyriausybė paskelbė, kad nuo sausio iš ES įvežamos prekės bus tikrinamos ir turės būti deklaruojamos muitinėje.

Tačiau penktadienį vyriausybė pareiškė, kad patikrinimai pasienyje bus įvedami etapais. Daugumos prekių importuotojai galės iki šešių mėnesių atidėti muitinės deklaracijų pateikimą arba mokesčių mokėjimą, tačiau vis tiek privalės vesti muitinės apskaitą.

Nuo 2021 metų liepos prekybininkai turės pateikti visavertes deklaracijas ir mokėti mokesčius importavimo metu.

Vyriausybės paskaičiavimais, įsigaliojus naujai tvarkai verslo įmonėms per metus teks užpildyti 200 mln. naujų muitinės formų.

Britų vyriausybė taip pat pranešė skirsianti 50 mln. svarų milžiniškai pasienio infrastruktūrai sukurti, kad per ją galėtų būti atliekamos visos biurokratinės procedūros, įskaitant muitinės tarpininkų ir krovinių ekspeditorių. JK žada pastatyti naujų patikros vietų, bet šį procesą stabdo koronaviruso pandemija.

Didžiosios Britanijos ekonomika jau pajuto koronaviruso pandemijos smūgį. Per balandį, pirmą šalyje dėl koronaviruso įvesto karantino mėnesį, ekonominė veikla susitraukė 20,4 procento.

JK ir Bendrija bando susiderėti dėl laisvos prekybos susitarimo, tačiau derybininkams nepavyksta susitarti dėl kylančių rimtų nesutarimų svarbiausiais klausimas nuo žvejybos teisių iki konkurencijos tvarkos.

Britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį turėtų surengti derybas vaizdo ryšiu su ES vadove Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir kitais aukšto rango pareigūnais, siekiant rasti išeitį iš susidariusios aklavietės prekybos derybose.

Didžioji Britanija penktadienį dar kartą tvirtai pareiškė nesieksianti pratęsti „Brexito“ sutartyje numatyto pereinamojo laikotarpio, rizikuodama jam pasibaigus neturėti jokios sutarties, bet daugelis verslo įmonių sako, kad joms tai suduotų triuškinamą smūgį.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių