Quantcast

Jemeno separatistai sako esantys pasiruošę taikos deryboms

  • Teksto dydis:

Jemeno separatistų judėjimo vadovas pareiškė, kad yra pasiruošęs dalyvauti Saudo Arabijos tarpininkaujamose taikos derybose po to, kai antrame pagal dydį Adeno mieste per susirėmimus su vyriausybę palaikančiomis pajėgomis žuvo dešimtys žmonių.

Pietų pereinamojo laikotarpio tarybos (STC) lyderis Aidarus al Zubaidi (Aidarusas Zubaidis) sekmadienį vakare taip pat sakė, kad yra pasiruošęs paliauboms Adene, kur separatistai užėmė prezidentūrą ir kariuomenės stovyklas.

Praėjusią savaitę vykusiame susirėmime Jungtinių Arabų Emyratuose apmokytos „Security Belt Force“ pajėgos, kuriuose daugumą sudaro pietų Jemeno nepriklausomybės siekiančią tarybą (STC) palaikantys kovotojai, susirėmė su vyriausybei lojaliomis pajėgomis.

Pastaruosius penkerius metus abi stovyklos, remiamos Saudo Arabijos ir JAE vadovaujamos koalicijos, kovoja su Irano remiamais šiitų husių sukilėliais.

Kalbėdamas per televiziją A. al Zubaidi sakė, kad praėjusios savaitės smurtą „išprovokavo“ Rijade įsikūrusiam Jemeno prezidentui Abedrabbui Mansourui Hadi (Abedrabui Mansurui Hadžiui) ištikimos pajėgos.

Separatistų kovotojams liko „tik dvi galimybės: gintis arba pasiduoti ir atsisakyti mūsų teisėto reikalavimo“, sakė A. al Zubaidi, cituojamas STC interneto svetainėje.

Pasak jo, lojalistų pajėgos nori „įgyvendinti planą, paremtą mūsų lyderių nužudymu, o tada išprovokuoti mūsų žmones ir mus likviduoti“.

Jemeno vyriausybė kaltina STC ir JAE rengiant prieš ją perversmą.

Pas vyriausybei ištikimas pajėgas rastų ginklų ir šaudmenų atsargų „pakaktų kovoti su Irano husių priešais mažiausiai 12 mėnesių, visais frontais ir be koalicijos paramos“, sakė A. al Zubaidi.

Tačiau jis pareiškė, kad separatistai yra „pasiruošę atsakingai dirbti su... Saudo Arabija reguliuojant šią krizę“ ir „dalyvauti susitikime, kurį rengia Saudo Arabijos karalystė“.

„Mes atnaujinome savo įsipareigojimą pratęsti paliaubas“, koalicijos paskelbtas šeštadienį, pridūrė jis.

Sekmadienį Jemeno vyriausybė ir separatistai pareiškė, kad palaiko Rijado raginimą pradėti dialogą ir nutraukti susirėmimus, galinčius dar labiau pagilinti humanitarinę krizę šalyje.

Nuo to laiko pranešimų apie susirėmimus negauta.

Nuo ketvirtadienio, kai atsinaujino susirėmimai, žuvo maždaug 40 žmonių ir dar 260 buvo sužeista, įskaitant civilius, pranešė Jungtinės Tautos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ar tik ne žydai juos tarpusavy kiršija?.. :s
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių