Quantcast

JAV viceprezidentas ragina Balkanų šalis atsigręžti į Vakarus

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) trečiadienį smarkiai kritikavo Rusiją dėl bandymų destabilizuoti Vakarų Balkanus ir pareiškė, kad šio regiono ateitis yra Vakaruose.

Kelių šalių atstovų susitikime naujausioje NATO narėje Juodkalnijoje M.Pence'as paragino būti „tvirtais ir neiti į kompromisus agresijos iš neprognozuojamos šalies, metančios šešėlį iš Rytų, akivaizdoje“.

„Kaip jums puikiai žinoma, Rusija toliau siekia perbraižyti kitų valstybių sienas jėga. Ir čia, Vakarų Balkanuose, Rusija bandė destabilizuoti regioną, pažaboti jūsų demokratijas, suskaldyti jus tarpusavyje ir su visa Europa“, - sakė Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) dešinioji ranka.

M.Pence'as šią kalbą sakė baigdamas vizitus Rytų Europoje, kur siekta dar kartą patvirtinti įsipareigojimus sąjungininkams, nerimaujantiems po Rusijos agresijos dėl jos veiksmų Ukrainoje.

Trečiadienį vykusiame Adrijos chartijos viršūnių susitikime M.Pence'as apkaltino Maskvos remiamus agentus siekus pernai per rinkimus užpulti Juodkalnijos parlamentą ir nužudyti tuometį šalies premjerą Milo Djukanovičių (Milo Džiukanovičių).

NATO durys atviros

Antradienį į Juodkalniją atvykęs JAV viceprezidentas gyrė šios šalies „drąsą, ypač Rusijos spaudimo akivaizdoje“.

„Mes iš tikrųjų tikime Vakarų Balkanų ateitimi Vakaruose“, – žurnalistams sakė politikas.

Į trečiadienio susitikimą taip pat atvyko Albanijos, Bosnijos, Kroatijos, Makedonijos, Kosovo, Serbijos ir Slovėnijos lyderius. Per jį diskutuota apie šių šalių euroatlantinius lūkesčius ir reformas.

M.Pence'as sakė, kad NATO durys visada bus atviros „toms Europos šalims, su kuriomis tikime tomis pačiomis vertybėmis, prisidedame prie bendros gynybos ir siekiame sukurti saugią aplinką, gerovę ir žmonių laisvę“.

Šiuo metu JAV teisėsauga atlieka tyrimą dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus. Įtariama, kad Maskva veiksmus derino su D.Trumpo patarėjais.

Prezidentas šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių