Quantcast

JAV valstijoms vadovaus rekordiškai daug moterų

Jungtinėse Valstijose rekordiškai daug moterų – 12 – stos prie savo valstijų vairo po to, kai kitų metų pradžioje bus prisaikdintos gubernatorėmis.

Ankstesnis rekordas buvo devynios moterys gubernatorių postuose.

Naujienų agentūra AP pirmadienį paskelbė, kad praėjusią savaitę rinkimus Arizonoje laimėjo demokratė Katie Hobbs (Keiti Hobs), Masačusetse skelbiama demokratės Mauros Healey (Moros Hili) pergalė, o respublikonė Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders) tapo pirmąja moterimi, vadovausiančia Arkanzasui.

„Tai nėra laipsniškas augimas. Mes vis dar toli iki politinės lygybės, kai moterys eina vadovaujančias pareigas. Tačiau tai atrodo kaip proveržis“, – teigė Rutgerso (Ratgerso) universiteto JAV moterų ir politikos centro direktorė Debbie Walsh (Debi Volš).

„Tai ypač svarbu, nes šios pareigos yra sunkiai įveikiamos. Šios moterys iš esmės pakeitė susiformavusį požiūrį, kas gali būti vyriausiuoju vadovu“, – pridūrė ji.

S. H. Sanders, buvusio Arkanzaso gubernatoriaus Mike'o Huckabee (Maiko Hakabio) duktė, kuri taip pat buvo Baltųjų rūmų spaudos sekretore JAV eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijoje, taps pirmąja moterimi prie valstijos vairo.

K. Hobbs, kai sausio pradžioje duos priesaiką, bus jau penktoji moteris einanti šias pareigas Arizonoje.

Aštuonios gubernatorės yra iš Demokratų partijos, o keturios – iš Respublikonų partijos.

JAV Atstovų Rūmuose, Senate ir valstijų įstatymų leidžiamosiose institucijose pasiskirstymas yra panašus. Jose dirba daugiau demokračių nei respublikonių.

Tina Kotek bus jau trečioji moteris, vadovausianti Oregono valstijai. Ji, kaip ir M. Healey, yra lesbietė, neslepianti savo seksualinės orientacijos.

T. Kotek gubernatoriaus poste pakeis demokratę Kate Brown (Keit Braun), kuri yra biseksuali ir 2014 metais tapo pirmąja JAV gubernatore išrinkta orientacijos neslepiančia LGBTQ moterimi.

Nepaisant šių laimėjimų, vis dar trūksta rasinės įvairovės.

Naujosios Meksikos valstijos gubernatorė Michelle Lujan Grisham (Mišel Luchan Grišam), kuri buvo perrinkta antrai kadencijai, yra lotynų amerikietė.

Trys juodaodės moterys – Stacy Abrams (Steisi Abrams) iš Džordžijos, Deidre DeJear (Deidr DeŽar) iš Ajovos bei Yolanda Flowers (Jolanda Flauers) iš Alabamos buvo demokratų kandidatės į savo valstijų vadovus, tačiau praėjusią savaitę jas nugalėjo respublikonės.

Alabamoje antrai kadencijai išrinkta respublikonė Kay Ivey (Kai Ivi), Ajovai toliau vadovaus Kim Reynolds (Kim Reinolds), o Pietų Dakotos gubernatore liks Kristi Noem.

Tuo metu dar keturios demokratės buvo perrinktos antrajai kadencijai.

Kathy Hochul (Keiti Houkul) laimėjo Niujorke, Janet Mills (Džanet Mils) – Meino valstijoje, Mičiganui toliau vadovaus Gretchen Whitmer (Gretčen Vitmer), o Kanzasui – Laura Kelly (Laura Keli).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemušta Boba valdžioje

Nemušta  Boba  valdžioje portretas
Blogiau už Hitleri

Nieko ......

Nieko ...... portretas
ateis respublikonai ir bus lygiava tarp lyčių tamsiu paros metu .....

ogi

ogi portretas
matomai demon kratynis jausdams savo gala bando gelbetis savo statytinem kurtizanem sako kur oba ten pekla ir visi karai irgi nuo ju ta galima stebet gamtoje ???===
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių