Quantcast

JAV vadovaujama koalicija: prasidėjo karių pasitraukimas iš Sirijos

  • Teksto dydis:

JAV vadovaujama koalicija Sirijoje pradėjo karių išvedimą, pranešė jos atstovas penktadienį, praėjus mažiau nei mėnesiui po pasaulį apstulbinusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pranešimo apie amerikiečių pasitraukimą iš Sirijos.

Nuo 2014 metų su džihadistų grupuote „Islamo valstybės“ Sirijoje kovojusios pajėgos buvo palaipsniui mažinamos, tačiau buvo neaišku, kiek užtruks visas procesas.

„CJTF-OIR pradėjo mūsų sąmoningo pasitraukimo iš Sirijos procesą“, – naujienų agentūrą AFP informavo koalicijos atstovas pulkininkas Seanas Ryanas (Šonas Rajanas), paminėdamas JAV vadovaujamas pajėgas, kovojančias prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje.

„Operatyvinio saugumo sumetimais neaptarinėsime konkrečių grafikų, vietų ar karių judėjimo“, – sakė jis.

Ketvirtadienį dalis amerikiečių pajėgų pasitraukė iš Rmelano karinės bazės Chasakos provincijoje.

Sirijos karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad koalicija pradėjo mažinti savo kontingentą Rmelano aerodrome Chasakos provincijoje šalies šiaurės rytuose.

„Ketvirtadienį dalis amerikiečių pajėgų pasitraukė iš Rmelano karinės bazės Chasakos provincijoje“, – sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Rami Abdel Rahmanas).

Pasak jo, bazėje liko 150 JAV karių, iš Rmelano buvo išvežta maždaug 10 šarvuočių ir dalis sunkiosios technikos.

Pasak jo, tai pirmas toks amerikiečių pajėgų išvedimas po JAV prezidento praėjusio mėnesio pareiškimo apie visišką karių išvedimą iš Sirijos.

JAV vadovaujama koalicija turi dar kelias bazes šiaurės rytų Sirijoje ir Irake. Kaimyniniame Irake D .Trumpas pažadėjo palikti amerikiečių pajėgas.

Vašingtone vienas JAV gynybos pareigūnas anksčiau patvirtino, kad iš Sirijos išvežama karinė technika.

M. Pompeo vizitas

JAV vadovaujama koalicija, kurią sudaro tokios šalys kaip Prancūzijos ir Britanija, buvo suformuota 2014 metų viduryje, siekiant užkirsti kelią IS džihadistų skverbimuisi po to, kai grupuotė paskelbė „kalifatą“ savo kontroliuotose didelėse teritorijose Sirijoje ir Irake.

Praėjusį mėnesį D. Trumpas pareiškė, kad džihadistai buvo nugalėti ir kad JAV pajėgos gali grįžti namo.

Svarbų vaidmenį atsikovojant teritorijas iš IS atliko JAV naikintuvai ir specialiosios pajėgos.

Viena kurdų vadovaujama grupė Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) dabar siekia perimti paskutinius džihadistų tebekontroliuojamus  teritorijų lopinėlius Eufrato upės slėnyje.

JAV pajėgų išvedimo pradžia sutampa su JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) vizitu Artimuosiuose Rytuose. Viešėdamas Kaire ketvirtadienį jis patikino, kad pajėgos bus išvedamos nepaisant tarptautinės kritikos.

Nors dar tą pačią dieną M. Pompeo pripažino, kad „Amerikos pasitraukimą dažnai lydi chaosas“.

Anksčiau šią savaitę JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) sakė, kad prieš amerikiečių kariams pasitraukiant iš Sirijos turi būti įvykdytos kai kurios sąlygos. Tarp tokių sąlygų jis paminėjo visišką IS sutriuškinimą Sirijoje ir Vašingtono sąjungininkų kurdų pajėgų saugumo užtikrinimą.

Daugeliui pasirodė, kad J. Boltonas  savo komentarais „atsitraukia“ nuo D. Trumpo pranešimo. Turkija juos pavadino „nepriimtinais“.

Tačiau kovos su  džihadistais atokiose Irako ir Sirijos pasienio rajonuose bei labiausiai pasaulyje ieškomo žmogaus – IS lyderio Abu Bakro al Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) – paieška gali ilgokai užsitęsti.

Maskva abejoja Vašingtono nusiteikimu

Maskva penktadienį pareiškė, kad amerikiečiai nerimtai kalba apie pasitraukimą iš Sirijos.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova per spaudos konferenciją sakė, jog Maskvai atrodo, kad Jungtinės Valstijos „ieško priežasties ten likti“.

„Šiandien susidaro įspūdis, kad pasitraukia, kaip sakoma viename mūsų mėgstamame filme, kad pasiliktų. Bent jau susidaro toks įspūdis“, – sakė ji.  

M. Zacharova sakė, jog  Maskva nematė jokių oficialių pareiškimų, kuriuose būtų išdėstyta JAV strategija dėl Sirijos, todėl negali būti tikra, kad Amerika yra rimtai nusiteikusi išvesti savo kontingentą.  

„Negaliu pritarti jūsų įsitikinimui, kad jie iš ten išeina, nes oficialios strategijos mes taip ir nematėme“, – kalbėjo ministerijos atstovė.

Ji pažymėjo, kad Rusijai klausimas dėl JAV pasitraukimo iš Sirijos tebėra atviras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Realybė

Realybė portretas
Go home jankiai žudykai. Kuo greičiau pasišalins tuo greičiau ateis taika į Siriją.

gerai

gerai portretas
kad nors ir labai nukentėjusi Sirija atsilaikė, jau yra tikimybė, kad po kažkiek metų atsigaus, o juk Irake, Libijoje ir kitur, tai ir toliau vyksta beprasmis karas, turėtų"gelbėtojai" ir iš ten pasitraukti, vardan taikos

kaip visada jankynas su savo NATO ...

kaip  visada  jankynas  su  savo  NATO  ... portretas
koolicija ,prigamino islamistu teroristu , sugriove sunaikino valstybe , supjude tauta, prigamino milijonus pabegeliu, iszude simtus tukstanciu zmoniu ,po saves paliko kraujuojanty chaosa ---ir pabego.......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių