Quantcast

JAV sunerimusios dėl Zikos viruso

JAV medikai įspėja žmones, kad karštasis sezonas gali vėl paskatinti Zikos protrūkį. Pernai didžiulis Zikos viruso proveržis buvo labiausiai pasaulyje aptarinėjama ir visus gąsdinanti tema.

Virusas plinta

Praėjusiais metais JAV buvo užfiksuoti daugiau kaip 5 tūkst. Zikos viruso atvejų. Amerikos žemynuose jų buvo dar daugiau. Dažniausiai šia liga amerikiečiai užsikrėsdavo keliaudami užsienio šalyse. Šiemet jau yra nustatyti nauji atvejai Floridos ir Teksaso valstijose, kuomet žmonės virusu užsikrėtė nuo vietinių uodų. Vadinasi, Zikos viruso populiacija išsiplėtė. Nors šiais metais kol kas ligos proveržis nėra toks didelis, šalyje nustatyti 125 atvejai, medikai įspėja, jog viruso plitimo suvaldyti dar nepavyko. Jeigu žmonės neskirs tam pakankamai dėmesio, liga gali ir vėl išplisti.

Didžiausią baimę šis virusas kelia besilaukiančioms moterims, kadangi liga sukelia nemažai komplikacijų įsčiose nešiojamam kūdikiui. Nors, pasak statistikos, Zika užsikrėtusių JAV mamų kūdikiams komplikacijos pasireikšdavo tik 5 proc., užsienio šalyse šie skaičiai yra kur kas didesni. Todėl šiuos statistinius duomenis JAV medicinos ekspertams siūloma perskaičiuoti. Medikai nėščioms moterims pataria nevykti į tolimas keliones ir vengti bet kokio kontakto su uodais.

Tyrinėjimai stabdomi

Neseniai JAV Vyriausybė milijardais dolerių sumažino finansavimą Nacionaliniam užkrečiamųjų ligų ir alergijos centrui. Taigi ir Zikos viruso tyrimams bus skiriamas dar mažesnis dėmesys. Savo ruožtu JAV medikai tikina, kad ligos protrūkiui visiškai nepasiruošta. Daugelis sveikatos organizacijų net neturi tinkamos įrangos bei personalo virusui pažaboti.

Pasikartojus situacijai, kuri susiklostė pernai, reiktų atlikti šimtus tūkstančių laboratorinių tyrimų, tačiau JAV sveikatos sistema šiuo metu neturi galimybių apdoroti tokį kiekį mėginių. Vadinasi, žmonės nebūtų laiku įspėti apie tai, kad yra užsikrėtę liga ir virusas imtų staigiai plisti.

Kitas svarbus dalykas yra tas, kad kol kas nėra išrasta vakcina, apsauganti nuo Zikos viruso. Mokslininkai šiuo metu testuoja kelis variantus. Viena vakcina jau netgi perėjo antrąjį bandymų etapą. Visgi finansinės kliūtys bei nepakankamas JAV Vyriausybės dėmesys stabdo vakcinos sukūrimą.

Medikams gi belieka tik prašyti gyventojų didesnėse uodų populiacijos vietose nuolatos naudoti repelentus ir vengti kelionių į pietines žemyno dalis. Medicinos specialistai taip pat gali tik spėlioti, kokie būtų padariniai, jeigu Zikos viruso proveržis būtų pastebėtas per vėlai. Juk šios ligos simptomai dažnai yra panašūs į paprastą karščiavimą ir žmonės gali net nesuprasti, jog jau yra užsikrėtę.


Tarp kita ko

Zikos virusas priklauso Flavivirus genčiai, Flaviviridae šeimai. Pagrindiniai viruso pernešėjai Aedes genties uodai (paprastai aktyvūs ryte ir vėlyvą popietę). Viruso rezervuaras nėra žinomas.

Žmonėms, sergantiems Zikos virusine infekcija, paprastai pasireiškia lengvas karščiavimas, odos bėrimas (egzantema) ir konjunktyvitas. Inkubacinis ligos periodas gali užtrukti nuo 3 iki 12 dienų. Apie 60–80 proc. infekcijos atvejų gali būti besimptomės. Nežymūs infekcijos simptomai, tęsiasi 4–7 dienas.

Specifinio gydymo ar vakcinos nuo šios infekcijos šiuo metu nėra.

Geriausia prevencijos forma – apsisaugojimas  nuo uodų įkandimų.

Šis virusas cirkuliuoja Afrikoje, Pietų Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno baseino šalyse.

Zikos virusas pirmą kartą buvo nustatytas Ugandoje 1947 m. makakoms. Vėliau, 1952 m., virusas aptikta žmonėms Ugandoje ir Tanzanijoje.


Šiame straipsnyje: JAVZikaZikos virusasvirusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Žinant kad esmė - GMO, o ne uodai, tai... negi JAV administracija gali tai pripažint:maisto eksportas TOTALIAI sumenks, o ir pasauliniai ieškiniai visai tas JAV pribaigs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių