Quantcast

JAV sulaukė saulėlydžio

Ne tik ekonominė recesija, bet tikras krachas laukia Jungtinių Valstijų, jeigu valdžia nesiims ryžtingų veiksmų, pareiškė šalies vadovas.

Teko nusižengti principams

JAV prezidentas George'as W.Bushas trečiadienį perspėjo, kad Jungtines Valstijas ištiko rimta finansinė krizė, kuri gali sukelti ilgalaikę ekonomikos recesiją, jei vyriausybė nesiims veiksmų.

"Rinka neveikia taip, kaip turėtų, ir svarbiausiems ekonomikos sektoriams gresia krachas. Vyriausybės ekspertai įspėja, kad jeigu Kongresas nesiims skubių veiksmų, šalį gali apimti finansinė panika, – sakė JAV vadovas, per televiziją kreipdamasis į tautą.
– Žinau, kad balsavimas dėl šio įstatymo bus sudėtingas. Bet nepriėmus jo dabar, amerikiečiai už tai sumokės dar brangiau ateityje."

Dėl didesnių finansinių bėdų gali žlugti daugiau bankų, toliau kristi vertybinių popierių rinka, bankrutuoti bendrovės, be to, būtų prarasta darbo vietų ir kristų nekilnojamojo turto vertė, juodąjį scenarijų piešė Jungtinių Valstijų vadovas.

Šiuo kreipimusi prezidentas siekė įtikinti visuomenę pritarti 700 mlrd. JAV dolerių finansinei pagalbai, dėl kurios deramasi su Kongresu. Pasak G.W.Busho, jis iš esmės nepritaria vyriausybės kišimuisi į finansų sektorių, bet šios finansinės suirutės sąlygomis kitos išeities prezidentas nemato.

"Galvoju, kad bendrovėms, kurios priima blogus sprendimus, reikėtų leisti pasitraukti iš verslo. Normaliomis aplinkybėmis būčiau laikęsis šio kurso. Bet šios aplinkybės nėra normalios", – paaiškino G.W.Bushas.

Krizė užgožė rinkimus

Prieš pradėdamas kalbą G.W.Bushas paskambino JAV demokratų kandidatui į prezidentus Barackui Obamai ir pakvietė jį atvykti į Baltuosius rūmus su Kongreso lyderiais ir respublikonų kandidatu Johnu McCainu aptarti finansinės pagalbos paketą.
B.Obama priėmė kvietimą, o J.McCainas jau paskelbė, kad nutrauks savo rinkimų kampaniją ir grįš į Vašingtoną padėti spręsti krizę.

JAV – nebe supervalstybė

Senato daugumos lyderis Harry Reidas skeptiškai vertina prezidento administracijos pasiūlytą pagalbos paketą. "Laikas jam (prezidentui – red. past.) paaiškinti, kodėl jo administracija mėnesių mėnesius nieko neveikė ir tik dabar suprato, kad reikia skubių ir precedento neturinčių vyriausybės veiksmų", – pareiškė jis.

Kaip Jungtinėms Valstijoms seksis įveikti krizę, atidžiai stebi ir užsienio valstybės. Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy šią savaitę tiesiogiai apkaltino JAV sukėlus krizę pasaulio rinkose ir kvietė surasti ir nubausti kaltininkus.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Peeras Steinbrückas vakar pareiškė, kad JAV prarado ekonominės supervalstybės statusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
Taigi atėjo atisiskaitymo valanda už visas sumaištis, NATO sukeltas katastrofas su jų bazėmis. Gal Lenkija su Čekija tegul gelbsti Ameriką, juk tokiias „dovanas“ iš amerikos dykai gauna.

romkis

romkis portretas
prisizaide vasingtono barbarai su savo karais issvaite pinigus, vietoj to kad nuosavam kieme tvarkitis visur kitur savo nosis kisa, kitus mokina o pas save sudo po nosim nemato. nesazininga tik tai kad uz ju problemas visam pasauliui reiks moketi. o kur gi vasingtono papugos kur ju komentarai ginkit jav "idealiusia valstybe"?

tiem durniam po manes

tiem durniam po manes portretas
Visu pirma bedu turi daug kas.Tik pvz ruskiai apie tas problemas nekalba.Ir jeigu busimas prezidentas blaiviai mastys problema bus isspresta. ir beto jei nebutu NATO dabar kalbetumet rusiskai.
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių