Quantcast

JAV sprendimas stabdyti skiepijimą „Johnson & Johnson“ vakcina paveiks imunizavimo kampaniją

JAV aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnai antradienį rekomendavo sustabdyti skiepijimą „Johnson & Johnson“ vakcina nuo COVID-19, kol tiriamas ryšys tarp šių skiepų ir retų kraujo krešulių susidarymo, o bendrovė savo ruožtu pranešė, kad atideda vakcinos platinimą Europoje.

Šie sprendimai neigiamai paveiks pasaulines imunizavimo pastangas.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ir Ligų kontrolės centrai (CDC) vertina „galimai reikšmingus“ pranešimus apie šešis retų kraujo krešulių susidarymo smegenyse atvejus paskiepytoms 18–48 metų moterims, sakoma JAV Maisto ir vaistų administracijos pranešime.

Reguliavimo tarnyba nurodė, kad iki pirmadienio JAV buvo suleista daugiau kaip 6,8 mln. „Johnson & Johnson“ vakcinos dozių. Tai reiškia, kad minėtas retas poveikis buvo nustatytas maždaug vienu iš milijono atvejų.

Viena iš minėtų šešių moterų mirė, o dar viena yra kritinės būklės.

FDA mokslininkas Peteris Marksas (Piteris Marksas) sakė, kad kraujo krešuliai galbūt susidaro dėl reto imuninio atsako į vakcinaciją.

P. Marksas įžvelgė panašumų su Europoje užregistruotais atvejais, kai pacientams pasireiškė panašūs sveikatos sutrikimai po paskiepijimo „AstraZeneca“ vakcina. Abi šios vakcinos sukurtos pasitelkus panašią adenovirusinio vektoriaus technologiją.

„Mes priėmėme sprendimą prevenciškai atidėti savo vakcinos platinimą Europoje“, – pranešė „Johnson & Johnson“. Pranešime priduriama, kad bendrovė studijuoja minėtus atvejus su Europos sveikatos apsaugos pareigūnais.

JAV pareigūnai atlieka tyrimą, po kurio gali būti nustatytos griežtos taisyklės, tokios kaip reikalavimas „Johnson & Johnson“ vakciną naudoti tik vyresniems žmonėms.

Žmonių, kurie per pastarąsias tris savaites buvo paskiepyti šia vakcina, paprašyta susisiekti su savo gydytojais, jei pasireiškė stiprūs galvos skausmai, pilvo ar kojų skausmai, dusulys.

Baltieji rūmai išreiškė įsitikinimą, kad šie sprendimai nepadarys „reikšmingo poveikio“ vienai sparčiausių pasaulyje JAV skiepijimo kampanijai, per kurią bent vieną vakcinų dozę yra gavę 45 proc. suaugusių šalies gyventojų.

„Johnson & Johnson“ vakcina vertinama dėl to, kad jos užtenka vienos dozės, ir dėl to, kad jos nereikia laikyti itin žemoje temperatūroje, skirtingai nei „Moderna“ ir „Pfizer/BioNTech“ vakcinų.

Tuo metu Vokietijoje jaunesni nei 60 metų žmonės, gavę pirmąją Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 dozę, antrą kartą bus skiepijami kito gamintojo skiepais, pranešė federalinis ir regionų sveikatos apsaugos ministrai.

Jaunesnių nei 60 metų asmenų skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina Vokietija sustabdė kilus susirūpinimui dėl galimos sąsajos su retais kraujo krešulių susidarymo atvejais.

„Johnson & Johnson“ sustabdžius savo vakcinos platinimą, „Pfizer“ paskelbė, kad padidino gamybą ir iki gegužės pabaigos gali Jungtinėms Valstijoms pateikti 10 proc. daugiau dozių nei planuota.

Tai reikštų, kad iki kito mėnesio pabaigos būtų pristatyta 220 mln. vakcinos dozių, sakė kompanijos vadovas Albertas Bourla (Albertas Burla).

Jis pridūrė, kad farmacijos milžinė taip pat gali visus 300 mln. dozių, kurias sutarta pristatyti iki liepos pabaigos, pateikti dviem savaitėmis anksčiau.

Imunizuoti maldininkai Mekoje

Pietų Afrikos Respublika (PAR) taip pat sustabdė skiepijimą „Johnson & Johnson“ vakcina. Tai iš esmės sustabdo ir taip vangią skiepijimo kampaniją, nes šalis iki šiol skiepydavo tik šia vienintele vakcina.

Tačiau Europos vaistų agentūra (EVA) pranešė tęsianti savo pačios tyrimą, o Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) sakė, kad jo šalis vis dar tikisi iki balandžio pabaigos sulaukti savo pirmosios „Johnson & Johnson“ vakcinos dozių siuntos.

Visame pasaulyje jau suleista daugiau kaip 800 mln. šios vakcinos dozių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.

Dėl COVID-19 mirusių žmonių skaičius pasaulyje artėja prie 3 mln., o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja, kad užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius nepaisant kovos su pandemija priemonių auga eksponentiškai.

Daugelyje pasaulio dalių galiojant karantino priemonėms, musulmonai antradienį pradėjo savo šventąjį Ramadano mėnesį.

Indonezijoje – daugiausiai gyventojų turinčioje musulmoniškoje pasaulio valstybėje – mečetėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip pusę visų vietų. Be to, maldininkai privalo dėvėti kaukes ir atsinešti savo pačių maldos kilimėlius.

Saudo Arabijoje, kur yra islamo švenčiausios vietos, kaukėti maldininkai grupėmis įleidžiami į Mekos Didžiosios mečetės teritoriją apeiti šventojo Kaabos statinio.

Tačiau karalystės valdžia pažymėjo, kad Ramadano metu tik nuo COVID-19 paskiepyti žmonės galės atlikti umrą – mažąją piligriminę kelionę po Mekos šventvietes.

Indijoje startuoja „Sputnik V“

Indija antradienį leido naudoti rusišką vakciną nuo COVID-19 „Sputnik V“, ir šis sprendimas turi suteikti postūmį šalies vakcinavimo kampanijai.

1,3 mlrd. gyventojų turinti Indija pastarosiomis savaitėmis grumiasi su rekordine pandemijos banga, paskatinusia įvesti naktines komendanto valandas ir suvaržyti žmonių judėjimą bei kitokią veiklą.

Pirmadienį šalis pranešė per ankstesnę parą užregistravusi daugiau kaip 161 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų. Per parą išaiškinamų atvejų skaičius septintą dieną iš eilės buvo didesnis nei 100 tūkstančių.

Bendras Indijoje patvirtintų užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų skaičius pirmadienį pranoko bendrą Brazilijos COVID-19 atvejų skaičių ir dabar yra antras pagal dydį pasaulyje.

Lotynų Amerikoje pandeminis koronavirusas taip pat plinta itin sparčiai.

Prancūzija sustabdė visus skrydžius iš Brazilijos, taip bandydama apsisaugoti nuo naujos, šioje šalyje išaiškintos koronaviruso atmainos.

Brazilijos kaimynėje Argentinoje antradienį paskelbtas rekordinis per parą užregistruotų COVID-19 atvejų skaičius – 27 tūkstančiai.

„Atsiradus naujoms atmainoms susiduriame su dideliu viruso plitimo greitėjimu“, – po ekspertų ir vyriausybės pareigūnų pasitarimo sakė Analia Rearte (Analija Reartė) iš Argentinos Vakcinacijos ir epidemiologijos draugijos.

Kolumbijoje prezidentas Ivanas Duque (Ivanas Dukė) paskelbė, kad bandant stabdyti viruso plitimą savaitgalį beveik 12 mln. žmonių keturiuose miestuose bus taikomas griežtas karantinas.

PSO atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove (Marija van Kerkhovė) sakė, kad pandemija pasiekė kritinį tašką, pasaulyje vėl eksponentiškai augant užsikrėtimo atvejų skaičiui.

Organizacija taip pat paragino uždrausti maisto turguose pardavinėti gyvus laukinius žinduolius, kad būtų užkirstas kelias naujų koronavirusų sukeliamų ligų atsiradimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar trombocitai kalti?

Ar trombocitai kalti? portretas
Amerikiečių medicinos prekių milžinės „Johnson & Johnson“ (J&J) gamykloje Baltimorėje nebebus gaminama „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, šeštadienį pranešė dienraštis „The New York Times“. Cituodamas kompanijos pareiškimą laikraštis nurodė, kad J&J rangovės „Emergent BioSolutions“ gamykla nuo šiol specializuosis savo vakcinos gamyboje. Tokiu žingsniu siekiama išvengti šią savaitę padarytos klaidos, dėl kurios buvo pripažinti netinkamomis 15 mln. vakcinos dozių. Buvo pranešta, kad gamyklos darbuotojai atsitiktinai supainiojo J&J vakcinos nuo COVID-19 ir kito preparato ingredientus, o gautas produktas neatitiko reikalavimų, todėl nebuvo leista jo naudoti. „Johnson & Johnson“ prisiėmė visą atsakomybę už tą incidentą. Įdomios paralelės. 1) Nebebus gaminama „AstraZeneca“ vakcina; 2) Gamyklos darbuotojai atsitiktinai supainiojo J&J vakcinos nuo COVID-19 ir kito preparato ingredientus 3) Gautas produktas (15 mln. dozių???) neatitiko reikalavimų. Tai kas supainiota ir kas nebus gaminama
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių