Quantcast

JAV spaudžia Talibaną mažinti smurtą prasidedant „kitai susitarimo fazei“

Jungtinės Valstijos paskelbė, kad prasidėjo kita jų istorinio susitarimo su Talibanu fazė, ir paragino talibus mažinti augantį smurtą, nors sukilėliai antradienį apkaltino JAV pajėgas pažeidus šį susitarimą.

JAV ir Talibanas vasario mėnesį pasirašė susitarimą, pagal kurį Vašingtonas pažadėjo iki kitų metų vidurio išvesti iš Afganistano visus savo karius, mainais į talibų pažadą surengti derybas su Afganistano vyriausybe daug metų trunkančiam konfliktui užbaigti.

JAV sakė, kad pirmosios fazės metu per 135 dienas savo karių skaičių sumažins iki 8,6 tūkst. ir visiškai išves karius iš penkių karinių bazių.

135-ąją dieną JAV specialusis atstovas Afganistanui Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas), kuris Vašingtono vardu derėjosi dėl susitarimo, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad abi šalys pasiekė „svarbią ribą“.

„JAV sunkiai dirbo, kad įvykdytų 1-ąją savo įsipareigojimų fazę pagal šį susitarimą, įskaitant karių [skaičiaus] sumažinimą ir pasitraukimą iš penkių bazių“, – pirmadienį sakė jis.

Prasidėjus „kitai susitarimo fazei“, Vašingtonas elgsis vadovaudamasis tam tikromis sąlygomis, perspėjo Z. Khalilzadas.

„Mes spausime užbaigti kalinių paleidimą, mažinti smurtą... ir pradėti bei varyti į priekį afganų tarpusavio derybas“, – sakė jis.

Talibanas antradienį sveikino JAV kontingento sumažinimą, bet tvirtino, kad amerikiečių kariai dažnai bombarduoja ne kovos zonas ir vykdo „puolimus“, kuriais remia Kabulo vyriausybę.

Talibanas taip pat apkaltino JAV pilotus per pastarąsias 10 dienų sudavus aviacijos smūgių civiliams, Talibano ir viešajai infrastruktūrai.

„Visa tai yra akivaizdūs susitarimo pažeidimai ir sąmoningas bandymas provokuoti mudžahidus didelio masto atakoms“, – nurodė Talibanas.

 


Šiame straipsnyje: JAVtalibanasZalmay Khalilzadas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių