Quantcast

JAV senatoriai apklaus IT milžinių vadovus dėl teisinės neliečiamybės

JAV senatoriai ir technologijų bendrovių vadovai ruošiasi trečiadienį suremti ietis dėl įstatymo, atleidžiančio interneto platformas nuo atsakomybės už trečiųjų šalių skelbiamą turinį, per posėdį, skirtą Silicio slėnio socialinės žiniasklaidos kontrolei aptarti.

Senato Komercijos komiteto posėdis suteiks galimybę įstatymų leidėjams apklausti socialinių tinklų vykdomuosius direktorius, likus savaitei iki prezidento rinkimų, ir galbūt paruošti dirvą prieštaringai vertinamos 230-ojo straipsnio teisinės priemonės pataisoms.

„Twitter“ vadovas Jackas Dorsey (Džekas Dorsis) ir „Facebook“ ir įkūrėjas Markas Zuckerbergas (Markas Zakerbergas), iškviesti liudyti kartu su „Google“ patronuojančios bendrovės „Alphabet“ vykdomuoju direktoriumi Sundaru Pichai (Sundaru Pičajumi), pareiškė, kad dėl potencialių pataisų internete galėtų pagausėti žalingo ir užgaulaus turinio. Jų nuomone, tokiu atveju žodžio laisvė sumažėtų, o ne padidėtų.

Anot J. Dorsey, 230-asis straipsnis suteikia interneto platformoms lankstumo šalinant „neapykantos kurstančius pasisakymus“ ir kitą nepriimtiną medžiagą. Jis pabrėžė, kad šis teisės aktas grindžia socialinės žiniasklaidos pasaulį, kur bet kas gali skelbti komentarus.

„Griaunant 230-ojo straipsnio pamatą galėtų sugriūti ir mūsų bendravimo būdai internete – liktų tik nedaugelis stambių ir gerai finansuojamų technologijų bendrovių“, – pridūrė J. Dorsey.

Tačiau M. Zuckerbergas nustebino skaitmeninių teisių gynėjus, leidęs suprasti esąs atviras reformoms.

„Manau, kad Kongresas turėtų atnaujinti įstatymą, kad jis atitiktų savo paskirtį“, – nurodoma M. Zuckerbergo iš anksto paruoštame parodymų tekste.

„Esame pasirengę dirbti su Kongresu svarstant, koks galėtų būti reguliavimas“, – priduriama jame.

„Atvėrus šias duris gali būti žengtas žingsnis atgal kalbant apie laisvą saviraišką“, – perspėjo Charleso Kocho (Čarlzo Kocho) instituto skaitmeninių teisių aktyvistas Jesse'is Blumenthalis (Džesis Bliumentalis).

„Be to, tai tolygu pasiduoti išorinių interesų spaudimui pataisyti 230-ąjį straipsnį“, – pridūrė jis.

„Objektyvus pagrįstumas“

Tačiau priešiška reakcija į platformų veiksmus tik auga. Kai kurie politiniai lyderiai ir aktyvistai teigia, kad 230-ojo straipsnio nuostatos pernelyg švelnios ir leidžia internete laisvai plisti užgauliam turiniui bei raginimams griebtis smurto.

Tuo metu JAV respublikonai tvirtina, kad įstatymas suteikia platformoms teisę nesąžiningai slopinti konservatorių balsus.

Komitetui pirmininkaujantis respublikonų senatorius Rogeris Wickeris (Rodžeris Vikeris) su kolegomis pateikė įstatymo projektą, kuris apribotų IT kompanijoms suteikiamą apsaugą, reikalaujant, kad šalindamos turinį įrodyti jos įrodytų tokių veiksmų „objektyvų pagrįstumą“.

„Didžiosios technologijų kompanijos peržengia savo atsakomybės skydo ribas, todėl dabar kenčia nacionalinis diskursas“, – praėjusį mėnesį pareiškė senatorė Marsha Blackburn (Marša Blekbern), viena iš projekto autorių.

Be teisėkūros iniciatyvų, JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra pasirašęs vykdomąjį potvarkį, leidžiantį šalies reguliavimo institucijoms atidžiau stebėti turinio moderavimą.

Vis tik kai kurie skaitmeninių teisių aktyvistai mano, kad neverta telkti dėmesio į 230-ąjį straipsnį ir kad siūlomos priemonės būtų antikonstitucinės ar neproduktyvios.

„230-asis straipsnis yra gyvybiškai svarbus įstatymas, padėjęs sukurti dabartinio pavidalo internetą“, – sakė pelno nesiekiančios organizacijos „TechFreedom“ Pilietinių laisvių skyriaus direktorė Ashkhen Kazaryan (Ašken Kazarian).

„Juo kliaujasi visi – nuo mažų tinklaraščių iki didelių interneto platformų“, – pridūrė ekspertė.

Tuo metu stambių IT bendrovių kritikai įsitikinę, kad jos yra faktinės monopolijos, kadangi daro didžiulę įtaką informacijos platinimui, todėl jų veikla turėtų būti reguliuojama.

Didžiulės bylinėjimosi išlaidos

Tačiau A. Kazaryan pareiškė, kad bet kokios naujos reguliavimo priemonės tik sustiprintų dominuojančias platformas, nes naujos šios sektoriaus dalyvės susidurtų su didžiulėmis administracinėmis ir bylinėjimosi išlaidomis.

„Su tuo gali susidoroti tik didelės platformos. Kitos bankrutuos dėl bylinėjimosi“, – sakė ji.

230-ojo straipsnio gynėjai pabrėžia, jog ši priemonė skatina atsakingą turinio filtravimą. Jie nerimauja, kad pagal kai kuriuos pasiūlymus interneto platformoms gali tekti arba blokuoti kone visą trečiųjų šalių turinį, kas sukeltų pavojų socialinių tinklų verslo modeliui, arba leisti platinti bet kokį turinį.

Vis tik daugelis analitikų pažymi, kad 230-ojo straipsnio pataisos yra neišvengiamos, atsižvelgiant į didelį susirūpinimą dėl vyraujančių interneto platformų.

„Faktas, kad šis posėdis vyksta Senate, kur daugumą turi respublikonai, yra reikšmingas, nes jis rodo, kad reguliavimu yra sudominta ne tik Demokratų partija“, – sakė Brookingso (Brukingso) instituto Technologinių inovacijų centro vadovas Darrellas Westas (Darelas Vestas).

„Veiksmų nori imtis plataus spektro veikėjai, ir šiuo posėdžiu atkreipiamas stambių platformų dėmesys, kad kitais metais gali būti inicijuoti teisės aktai. Tai ypač būtų tiesa, jei demokratai kontroliuos prezidentūrą, [Atstovų] Rūmus ir Senatą“, – pažymėjo ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių