Quantcast

JAV Senatas priėmė įstatymo projektą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų apsaugos

Jungtinių Valstijų Senatas antradienį priėmė svarbų įstatymo projektą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų apsaugos, abiejų partijų įstatymų leidėjams siekiant užkirsti kelią galimybei, kad konservatorių vadovaujamas Aukščiausiasis Teismas atims šią teisę, kaip tai padarė abortų atveju.

„Šiandien Senatui abiejų partijų [balsais] priėmus Pagarbos santuokai įstatymą, JAV visiškai priartėjo prie to, kad dar kartą patvirtintų pagrindinę tiesą: meilė yra meilė ir amerikiečiai turi turėti teisę tuoktis su žmogumi, kurį myli“, – sakė prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškime, paskelbtame po balsavimo.

Už įstatymo projektą balsavo 61 senatorius, prieš jį – 36.

Po Senato balsavimo įstatymo projektas grąžinamas Atstovų Rūmams. Jų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) sakė, kad kitą savaitę įstatymo projektas bus patvirtintas ir perduotas J. Bidenui pasirašyti.

Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) pasveikino „svarbų žingsnį į priekį siekiant didesnio teisingumo LGBTQ amerikiečiams“.

Dvylika respublikonų prisijungė prie demokratų, kad būtų priimtas teisės aktas klausimu, ištisus dešimtmečius skaldžiusiu JAV visuomenę.

Šalyje tos pačios lyties asmenų sąjungas Aukščiausiasis Teismas užtikrina nuo 2015 metų. Tačiau po to, kai birželio mėnesį Teismas istoriniu žingsniu panaikino ilgai galiojusį sprendimą, kuriuo buvo ginama teisė į abortą, daugelis progresyviųjų nuogąstavo, kad gali kilti grėsmė ir tos pačios lyties asmenų santuokoms.

Demokratai skubėdami stengėsi, kad įstatymo projektas būtų priimtas, kol jie vis dar kontroliuoja Kongresą.

Per šį mėnesį įvykusius kadencijos vidurio rinkimus jie išlaikė Senato, tačiau prarado Atstovų Rūmų kontrolę, nors respublikonams pavyko užsitikrinti daug mažesnę persvarą, nei jie tikėjosi. Taigi, kai sausio mėnesį pradės dirbti naujos sudėties Kongresas, tikimasi politinės aklavietės.

Antradienį priimtame įstatymo projekte nereikalaujama, kad valstijos įteisintų tos pačios lyties asmenų santuokas.

Tačiau juo panaikinami ankstesni teisės aktai, kuriuose santuoka apibrėžiama kaip vyro ir moters sąjunga, ir reikalaujama, kad valstijos pripažintų tos pačios lyties asmenų santuokas, sudarytas kitose valstijose.

Taigi, jei Aukščiausiasis Teismas panaikintų 2015 metų sprendimą, kuriuo įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos, jas draudžianti valstija vis tiek turės pripažinti kitose valstijose sudarytas sąjungas. Įstatymo projektas taip pat taikomas skirtingų rasių asmenų santuokoms.

Panašų įstatymo projektą birželį jau priėmė Atstovų Rūmai. Už jį balsavo visi Rūmų demokratai ir 47 respublikonai.

Naujas balsavimas Atstovų Rūmuose buvo reikalingas tam, kad būtų suderinti abu įstatymų projektai, tačiau tai laikoma formalumu.

Įtakingai Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU) pasveikino šį „istorinį žingsnį į priekį“, tačiau pasmerkė tai, kad keliose valstijose vis dažniau priimami įstatymai, kuriais pažeidžiamos translyčių teisės.

Apklausos rodo, kad didžioji dauguma amerikiečių pritaria tos pačios lyties asmenų santuokoms, tačiau šis klausimas vis dar kelia ginčų. 36 respublikonai antradienį balsavo „prieš“, o religinė dešinė ir toliau dažniausiai nepritaria tokioms sąjungoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O nuo ko

O nuo ko portretas
ju santuokai reikia sargo? O kitu santuokoms - nereikia!? Kas cia per diskriminacija ir mazumu protegavimas!?

Per

Per portretas
iskrypelius "demokratus" artėja JAV agonija .........

fuuu

fuuu portretas
net iš nuotraukos sudais neša..:D:D
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių