Quantcast

JAV respublikonai pašalino iš savo vadovybės D. Trumpo kritikę L. Cheney

JAV Atstovų Rūmų narių respublikonai trečiadienį nubalsavo, kad konservatyvių pažiūrų Liz Cheney, uoli eksprezidento Donaldo Trumpo kritikė, būtų pašalinta iš vadovaujamų pareigų frakcijoje.

Nubausta dėl melagingų tvirtinimų?

Šis žingsnis patvirtino, kad valdžios Vašingtone netekusi partija savo ateitį sieja su buvusiu prezidentu. Likus pusantrų metų iki svarbių kadencijos vidurio rinkimų ir trejiems metams iki kitų prezidento rinkimų, Respublikonų partija nubaudė vieną iš saviškių, ne kartą atsisakiusią palaikyti D. Trumpo melagingus tvirtinimus, esą demokratai pavogė iš jo pergalę 2020-ųjų rinkimuose, taip pat smerkusią buvusio valstybės vadovo vaidmenį pakurstant sausio 6-ąją įvykusį Kapitolijaus šturmą.

Už uždarų durų susitikę respublikonų įstatymų leidėjai per trumpesnį kaip 20 minučių posėdį nubalsavo pašalinti Vajominge išrinktą L. Cheney, kuri anksčiau atrodė kylanti politikos žvaigždė, iš trečiojo pagal svarbą jų partijos kontroliuojamo posto Atstovų Rūmuose.

Buvusio viceprezidento  Dicko Cheney duktė buvo aukščiausias pareigas užimanti respublikonė, o jos nušalinimas tapo naujausiu įrodymu, kad mesti iššūkį D. Trumpui gali būti pragaištinga karjerai šios partijos gretose.

Respublikonai tvirtino, kad visa tai daroma dėl partijos vienybės, o L. Cheney kritika D. Trumpui dėl, anot jos, „pavojingo ir antidemokratiško asmenybės kulto“ nepadeda sutelkti smarkiai susiskaldžiusios partijos po prieštaringų rinkimų, po kurių jie atsidūrė politikos nuošalėje.

Antradienį vakare ji Atstovų Rūmuose pasakė ugningą kalbą, kurioje įspėjo kolegas apie galimą „mūsų demokratijos žlugimą“, jei buvęs prezidentas toliau klaidins milijonus amerikiečių ir kurstys abejones rinkimų sąžiningumu.

„Tyla ir melo ignoravimas padrąsina melagį“, – kalbėjo L. Cheney beveik tuščioje Atstovų Rūmų salėje.

„Tame nedalyvausiu. Nesėdėsiu tylėdama, kai kiti veda mūsų partiją tolyn nuo teisinės valstybės principų ir prisijungia prie buvusio prezidento žygio, keliančio grėsmę mūsų demokratijai“, – sakė ji.

Atsirado nauja favoritė

D. Trumpas, Atstovų Rūmų respublikonų lyderis Kevinas McCarthy ir antras pagal rangą respublikonas Steve'as Scalise'as pasisakė už tai, kad L. Cheney pakeistų jauna respublikonė Elise Stefanik – anksčiau nuosaikios pozicijos besilaikiusi politikė, vėliau tapusi uolia eksprezidento šalininke.

Tame nedalyvausiu. Nesėdėsiu tylėdama, kai kiti veda mūsų partiją tolyn nuo teisinės valstybės principų.

Jų paramos sulaukusi E. Stefanik laikoma aiškia favorite pakeisti L. Cheney.

Tačiau balsavimas dėl naujo Atstovų Rūmų respublikonų konferencijos pirmininko dar nepaskirtas, o kai kurie respublikonai būgštauja, kad E. Stefanik, nors ir yra uoli D. Trumpo gynėja, yra nepakankamai konservatyvi.

Nepriklausomai nuo to, kas pakeis L. Cheney, „visiškai aišku, kad mums reikia pokyčių“, sakė K. McCarthy pirmadienį.

„Kiekviena diena, praleista ginčijantis apie praeitį, reiškia, kad turime viena diena mažiau ateities galimybėms išnaudoti“, – kalbėjo jis.

Partija negali be trumpizmo

Nors L. Cheney ir keli jos sąjungininkai, tokie kaip Adamas Kinzingeris, ragina nesišlieti prie buvusio prezidento, daugelis Respublikonų partijos narių, tarp jų Lindsey Grahamas, mano, kad partija negali judėti pirmyn be trumpizmo – nepriklausomai nuo to, ar D. Trumpas išsaugos turimą įtaką.

Antradienį kolegoms respublikonams išsiųstame laiške kongresmenas Chipas Roy'us rašė, kad L. Cheney bus nušalinta, nes užuot formavusi partijos politinę platformą kovai su demokratais, ji daugiau laiko skiria „nenaudingoms asmeninėms atakoms ir baksnojimui pirštu į prezidentą Trumpą“.

„Blaškydama mūsų dėmesį ji neteko galimybės būti mūsų atstove“, – rašė Teksasui atstovaujantis Ch. Roy'us.

Melas plinta kaip vėžys

Respublikonų vidaus susiskaldymui atsidūrus dėmesio centre, prezidentas Joe Bidenas trečiadienį surengs savo pirmąjį dvipartinį susitikimą Baltuosiuose rūmuose su keturiais Kongreso lyderiais: demokratais Atstovų Rūmų pirmininke Nancy Pelosi ir Senato daugumos lyderiu Chucku Schumeru bei respublikonais K. McCarthy ir Senato mažumos lyderiu Mitchu McConnellu.

„Reikia tikėtis... jie galės pasikalbėti apie dalykus, dėl kurių sutariama, ir tokius klausimus, kaip infrastruktūra“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

L. Cheney atsidūrė respublikonus ištikusios krizės epicentre, partijai nesugebant atsiriboti nuo pralaimėjimą patyrusio buvusio prezidento ar atmesti jo melagingų teiginių apie tariamą sukčiavimą per rinkimus.

Demokratai naudojasi oponentų vidaus rietenomis, stengdamiesi pavaizduoti juos kaip palaikančius judėjimą autokratijos link.

„Kai palaikomas ar toleruojamas toks melas apie rinkimus, griaunama mūsų demokratija“, – antradienį senatoriams sakė Ch. Schumeras, pabrėždamas, kad respublikonai kartoja melą, esą rinkimų rezultatai buvo suklastoti, „tiesiog norėdami įtikti... nesąžiningiausiam prezidentui per visą Amerikos istoriją. Deja, didelis melas plinta tarp respublikonų kaip vėžys“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jie

jie portretas
visi ten isverstaskuriai biueokratai ir veidmainiai kuo ir naudojasi u spec t is esmes jau valdancios jav kur korporacijos nepriklauso /tautai/ kurios faktiskai ir nebuvo ir paska pinigai ir sautuvas tas ir lai/mi pagal feodalraglamenta?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių